Svjetski mediji i danas pišu o uhićenju Gotovine

ŠPANJOLSKI tisak u petak je opsežno izvijestio u svim svojim vodećim dnevnim tiskovinama o uhićenju hrvatskog generala Ante Gotovine na Kanarskim otocima.

Španjolski dnevni list El Pais tako u svojem uvodnom komentaru piše kako je uhićenje Gotovine od strane španjolske policije izniman poticaj za Haški sud (ICTY), zamoren beskrajnim suđenjem Slobodanu Miloševiću za srpski genocid.

Nadalje navodi kako je hrvatski general, u bijegu već četiri godine, koji je pod lažnim identitetom boravio u mirnom i diskretnom hotelu s četiri zvjezdice Bitacora na otoku Tenerife, u trenutku uhićenja kod sebe imao 12.000 eura.

Uspoređivanje dokumenata koje je predao njegov pratitelj, prijatelj koji mu je služio kao zaštitar, a čiji je identitet bio poznat otprije, dovelo je do uhićenja, piše list.

Odgovorne osobe u hotelu prije nekoliko su dana predale policiji obrazac koji je ispunio Hrvat Kristijan Horvat, prijavljen u hotelu pet dana ranije.

List navodi da je predavanje obrasca uobičajen postupak koji se pretvorio u jedan od aduta u radu posebne postrojbe španjolske policije osnovane za hvatanje bjegunaca. Ta je postrojba uključila Gotovinu na listu prioriteta 8. ožujka 2004., piše list. Interpolov nalog o uhićenju Gotovine svrstan je pod "iznimno važno".

Osim toga, SAD ga je uključio u svoj program potrage za bjeguncima i ponudio pet milijuna dolara onome tko pomogne u njegovu uhićenju. Policija pretpostavlja da je Gotovina na otok stigao charter letom, piše El Pais.

El Pais članak zaključuje podatkom da je general tijekom čitanja optužnice šutio, te da je tek kazao kako nema ništa za reći.

Dnevnik El Mundo piše kako je policija na Kanarskim otocima pokrenula praćenje Gotovine u rujnu kad su im postala sumnjiva dva muškarca balkanskog podrijetla koja su putovala po otocima, odsjedajući u hotelima s četiri zvjezdice, nikad duže od tjedan dana, prenosi Reuters.

Vlasti su Gotovinu identificirale po obrascu prijave gosta i fotokopiji njegove putovnice, piše El Mundo.

Kanarsko izdanje španjolskog dnevnika ABC piše da je oporbena španjolska Narodna stranka čestitala policiji na uhićenju generala Gotovine i nada se "hitnom izjašnjavanju" ministra unutarnjih poslova Josea Antonia Alonsa koji bi trebao objasniti "kako je taj navodni ratni zločinac došao do Kanara".

Stranka želi znati i "tko ga je štitio i u kakvom je odnosu njegov boravak na Tenerifeu s izjavom državnog tužitelja Candida Conde-Pumpida od 8. studenoga da se španjolski arhipelag pretvara u utočište zločinačkih organizacija iz istočne Europe".

Uhićenje će pojačati pritisak na SiCG

Uhićenje haaškog optuženika Ante Gotovine pojačat će pritisak na Srbiju i Crnu Goru, ističe se u većini komentara u Srbiji.

"Mi moramo ići u susret tom pritisku, da prije nego što budemo pritjerani uza zid izvršimo sve preostale obveze ako je to u našoj mogućnosti, s obzirom da nitko ni u međunarodnoj zajednici, niti u Srbiji i Crnoj Gori ne zna gdje se skriva Ratko Mladić", kaže ministar Rasim Ljajić, predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haaškim sudom državne zajednice SCG.

Nakon uhićenja Ante Gotovine, Hrvatskoj su širom otvorena vrata u NATO i EU, dok se SCG "nažalost udaljava od Europe", izjavio je u petak, u intervjuu za agenciju Beta, ministar vanjskih poslova SCG Vuk Drašković, dodajući da "nije isključeno da Hrvatska stigne u Bruxelles zajedno s Rumunjskom i Bugarskom već 2007. ili 2008. godine, na čemu joj čestita".

"SCG se nažalost udaljava od Europe, ali to ne čudi, s obzirom da haške optuženike trebaju pronaći i uhititi nereformirane službe sigurnosti Slobodana Miloševića i da su u usponu snage prošlosti, sukoba i izolacije", kaže Drašković.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić, kojega je vijest o uhićenju Gotovine, koju je u Beogradu priopćila glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte, zatekla u Bruxellesu, čestitao je hrvatskim vlastima na uhićenju Gotovine i izrazio nadu da će "Srbija postići takva rješenja i pronaći optužene za ratne zločine".

Tadićev savjetnik za haška pitanja Jovan Simić izjavio je za beogradski "Glas javnosti" od petka da je "Hrvatska učinila veliki posao i pokazala da dugogodišnji bjegunac može biti uhićen", te da Srbija isto može učiniti s Mladićem "iako se možda nalazi izvan zemlje".

"Sigurno je da više ne možemo pred Del Ponte pričati: Pa ni Hrvatska nije izručila Gotovinu ", kaže Simić, dodajući da odugovlačenje izručenja Ratka Mladića može imati izuzetno ozbiljne posljedice, poput prekida pregovora Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom.

"Ovo samo pokazuje da su hrvatske obavještajne službe bolje organizirane od naših. Budući da smo svi na Balkanu, vjerujem da će sad doći do koordinacije tih službi, kako bi i Mladić završio u Haagu", stajalište je analitičara Dušana Janjića kojega prenosi "Glas javnosti".

Ljubodrag Stojadinović, vojno-politički komentator "Politike", napominje da je poklapanjem dolaska glavne haaške tužiteljice u Beograd i uhićenja Gotovine "stvoren realan pritisak na srpske vlasti koje, očito, nisu sposobne uhvatiti Mladića".

"Malo je vjerojatno da vlast ne zna gdje se krije Mladić, a ako je zaista tako, onda ona više ne kontrolira svoje službe sigurnosti", kaže Stojadinović, dodajući da ipak ne vjeruje da će izvještaj Carle del Ponte o suradnji SCG s Haškim sudom biti negativan.

"To će vjerojatno biti neka kompromisna preporuka, s novim datumima i zahtjevima, a od Srbije će sve glasnije biti zahtijevano da učini ono što se u slučaju Hrvatske činilo nemogućim", kaže on.

Suprotno njemu, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko vjeruje da će taj izvještaj, kojega će glavna haška tužiteljica podnijeti 15. prosinca, biti "negativan, čemu je u velikoj mjeri doprinijelo uhićenje Gotovine".

"Vrlo je značajno da je Gotovina uhićen u zajedničkoj akciji hrvatske vlasti i Haškog suda, i zato je Carla del Ponte ljetos rekla da Hrvatska potpuno surađuje s tim sudom, za razliku od srpske vlade, koja nije uspostavila punu suradnju", kaže Biserko.

Carla del Ponte najavila je jučer da će, ako SCG ne pokaže bolje rezultate u suradnji s Haškim sudom u idućih tjedan dana, njen izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a biti negativan.

Nazvavši "skandalom" činjenicu da je Ratko Mladić još na slobodi, glavna haaška tužiteljica je dodala da "ne sumnja da Vlada Srbije radi na tome, ali ne radi dovoljno", te da je sigurna da se Mladića, "ali i ostale, Zdravka Tolimira, Gorana Hadžića i Stojana Župljanina" može naći.

Uhićenje i danas jedna od glavnih vijesti svjetskih medija

Vijest o uhićenju Ante Gotovine i u petak je jedna od glavnih tema svjetskih novinskih agencija, televizijskih i radio postaja, tiskovnih medija kao i internet portala.

Svi svjetski mediji donose velike priče o samom uhićenju generala Gotovine, njegovom prebacivanju s Kanara u Madrid, skorom izručenju Den Haagu, a donose i vijesti o demonstracijama u Hrvatskoj protiv njegova uhićenja, kao i procjene da će put Hrvatske prema Europskoj uniji i NATO-u sada biti još brži i bez prepreka.

"I za heroje vrijedi zakon", naslov je teksta o Gotovininom uhićenju u mađarskom listu "Nepszabadsag", u kojem, između ostaloga, stoji: "Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Ante Gotovine postali su simboličke figure, s čijim izručenjem Den Haagu su povezane ozbiljne političke posljedice. Zbog Gotovine je bio odgođen početak pregovora između Hrvatske i EU-a, a o Karadžiću ovisi čitava politička budućnost Srbije".

Svjetski mediji vijest o Gotovininom uhićenju povezuju i s preostalim haškim bjeguncima, posebice Karadžićem i Mladićem, te ističu da će njegovo uhićenje izvršiti dodatni pritisak na Srbiju i Crnu Goru.

U svim se tekstovima također naglašava da je upravo slučaj generala Gotovine bio glavna prepreka približavanju Hrvatske euroatlantskim integracijama, te da se sada može očekivati ubrzani put Hrvatske prema EU-u i NATO-u.

"Uhićenje bivšeg generala hrvatske vojske ponovno je potvrdilo da mlinovi svjetske pravde melju sporo, ali dosljedno", piše novinar švicarskog lista "Tages-Anzeiger".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Novinar njemačkog lista "Frankfurter Allgemeine Zeitung" pita se je li glavna haška tužiteljica Carla del Ponte već 3. listopada, kada je dala pozitivno mišljenje o suradnji Zagreba i Den Haaga, "znala da se krug oko Ante Gotovine steže".

Uhićenje Ante Gotovine, te komentari o mogućim političkim reakcijama u Hrvatskoj u petak su jedna od glavnih tema slovenskog tiska.

"Gotovina na putu u Den Haag - gdje su Karadžić i Mladić", glavni je naslov pod kojim ljubljansko "Delo" na naslovnoj stranici i na unutarnjim stranicama donosi više priloga o vijesti koja je, kako navodi, "potresla Hrvatsku", koja je "šokirala Zagreb" i koju u Hrvatskoj "nitko nije pozdravio".

Vijest o uhićenju Ante Gotovine osvanula je u petak na naslovnicama svih bosanskohercegovačkih dnevnih listova koji, baš kao i elektronski mediji u toj zemlji prethodnog dana, opširno izvješćuju o svim potankostima vezanim uz operaciju privođenja, ali i o reagiranjima u Hrvatskoj i svijetu. Mostarski "Dnevni list", jedini na hrvatskom jeziku u BiH, Gotovininu je uhićenju posvetio cijelih prvih pet stranica.

Španjolski tisak u petak je opsežno izvijestio u svim svojim vodećim dnevnim tiskovinama o uhićenju Gotovine. Dnevni list El Pais tako u svojem uvodnom komentaru piše kako je uhićenje Gotovine od strane španjolske policije izniman poticaj za Haški sud (ICTY), zamoren beskrajnim suđenjem Slobodanu Miloševiću za srpski genocid.

Ruski mediji pišu u petak da je uhićenje Gotovine izazvalo masovne demonstracije u Hrvatskoj. Tako su novine Pravda objavile na svojoj internet stranici članak o prosvjedima pod naslovom "Hrvati za genocid nad Srbima".

"U Hrvatskoj su počele masovne demonstracije u vezi s uhićenjem bivšeg generala Ante Gotovine, optuženog za genocid nad Srbima", piše Pravda, dodajući da su prosvjedi održani u Zagrebu i Pakoštanima, te da je najavljen prosvjed u Splitu.

Novine Kommersant donose članak pod naslovom "Uhićenje Gotovine približilo Hrvatskoj članstvo u NATO-u", u kojem prenose riječi predstavnika glasnogovornika američkog State Departmenta Adama Erelija da je "ovo uhićenje za Hrvatsku očito veliki korak naprijed na njezinu putu ka konačnom članstvu u NATO-u".

Svi talijanski listovi posvetili su opširne tekstove uhićenju Gotovine u Španjolskoj naglašavajući kako je svojedobno glavna tužiteljica ICTY-a Carla del Ponte optuživala Hrvatsku i Vatikan da sakrivaju optuženog bjegunca.

Bivši talijanski premijer Giuliano Amato, koji sada predsjeda međunarodnom komisijom za Balkan, rekao je, kako prenosi list Repubblica, kako je "Gotovina bio madež na licu Hrvatske". "Njegovo uhićenje omogućit će pregovaračkom procesu (za ulazak Hrvatske u EU) da ide naprijed bez ikakvih mentalnih zadrški", rekao je Amato za Repubblicu.

Sva talijanska glasila prenose Gotovininu biografiju, odnosno da je bio pripadnikom francuske Legije stranaca.

Bio je "u službi vlade u Parizu u borbama u Africi i zatim u Gvatemali i Paragvaju, te je na taj način zaradio francusku putovnicu. Osamdesetih godina smjestio se u Francuskoj i vjerojatno je bio uključen u osjetljive operacije francuske tajne službe, ali se posvetio i kriminalu, te je bio osuđen za pljačku, iznuđivanje i otmicu osobe", piše Corriere della Sera.

Informacije o uhićenju Gotovine objavili su mediji u svim europskim zemljama, kao i mediji u SAD-u, Izraelu, Australiji, Japanu, Keniji i Jamajci.

Slovenci izvijestili o uhićenju Ante Gotovine

Uhićenje Ante Gotovine, te komentari o mogućim političkim reakcijama u Hrvatskoj u petak su jedna od glavnih tema slovenskog tiska.

"Gotovina na putu u Haag - Gdje su Karadžić i Mladić", glavni je naslov pod kojim ljubljansko "Delo" na naslovnoj stranici i na unutarnjim stranicama donosi više priloga o vijesti koja je, kako navodi, "potresla Hrvatsku", koja je "šokirala Zagreb" i koju u Hrvatskoj "nitko nije pozdravio".

"Hrvati o uhićenju Gotovine imaju različita mišljenja. Jedni vijesti o uhićenju nisu željeli vjerovati, drugi traže postavljanje blokada na cesti, a većina se slaže da je riječ o sramotnom činu", navodi dopisnik ljubljanskog "Dela" iz Zagreba.

U posebnom komentaru list navodi da uhićenje Gotovine i nije dobra vijest za hrvatsku vladu i premijera Sanadera koji je ranije kao oporbeni čelnik "bio u prvim redovima Gotovininih pristaša", a sada će, kako se navodi, hrvatsku javnost morati navikavati na to da su i Hrvati tijekom "balkanskog masakra" činili zločine, a izgubit će i "fizički alibi" u liku Gotovine kao krivca za eventualne zastoje u pregovorima o ulasku u EU.

Komentator ljubljanskog dnevnog lista "Dnevnik" Zoran Senkovič u komentaru pak tvrdi da je uhićenjem Gotovine "završeno to neugodno poglavlje u odnosu s međunarodnom zajednicom" iako, kako navodi, Gotovina možda "nije baš zadnji Hrvat kojemu će se u Haagu suditi".

On međutim dodaje kako sadašnja hrvatska vlast viješću o njegovu uhićenju može biti zadovoljna jer se potvrdilo da se Gotovina nije skrivao na teritoriju Hrvatske.

"Hrvatska se konačno riješila traume zvane Carla del Ponte jer je Sanadera i nakon početka pregovora s EU povremeno podsjećala da priča još nije završena", ocjenjuje Senkovič, dodajući da tužiteljica sada hrvatskom premijeru duguje ispriku "makar umotanu u diplomatski celofan".

Mariborski dnevni list "Večer" navodi da je uhićenje Gotovine "podijelilo Hrvatsku".

"Dio hrvatskih političara aplaudira, a dio se zgraža", navodi list u reakcijama na vijest u Zagrebu, te dodaje izjavu premijera Sanadera da je uhićenje Gotovine u inozemstvu potvrda kredibilnosti izjava hrvatskih vlasti da Gotovina nije bio dostupan hrvatskim vlastima.

Uhićenje Gotovine povećat će pritisak Haaga na Beograd i Srbe u BiH, a u Hrvatskoj je dobar dio javnosti ogorčen što se u Haag šalje "junak domovinskog rata", piše u komentaru list Mirko Lorenci.

"Sanader Gotovinino uhićenje izvana mora pozdravljati, ali zna da mu to znači gubitak dobrog dijela birača, te da je za njega vijest iz Španjolske dobra i slaba", piše komentator "Večera".

Uhićenje Ante Gotovine postalo top tema BiH medija

Vijest o uhićenju Ante Gotovine osvanula je u petak na naslovnicama svih bosansko-hercegovačkih dnevnih listova koji, baš kao i elektronički mediji u toj zemlji prethodnog dana, opširno izvješćuju o svim potankostima vezanim uz operaciju privođenja, ali i o reagiranjima u Hrvatskoj i svijetu.

Uz veliku Gotovininu sliku s lisicama na rukama, sarajevski "Dnevni avaz" ističe kako je odbjegli hrvatski general uhićen tijekom munjevite akcije španjolske policije kao i da je kod sebe imalo lažnu putovnicu na ime Kristijan Horvat.

Ovaj list spominje i prosvjede što su ih Gotovinini simpatizeri u četvrtak navečer održali na Markovom trgu u Zagrebu navodeći kako je žestokih osuda uhićenja bilo i na području Zadra i Pakoštana.

Pišući o reagiranjima iz svijeta, "Avaz" sugerira kako međunarodni dužnosnici sada pojačavaju pritisak koji bi trebao dovesti do uhićenja dvojice preostalih najtraženijih haaških bjegunaca - Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

"Oslobođenje" je informaciju o Gotovininu privođenju ilustriralo velikom fotografijom na kojoj je jedan od postera s generalovim likom svojedobno izvješenih po unutrašnjosti Hrvatske.

Ovaj list posebice citira izjave hrvatskih dužnosnika koji su istaknuli kako je uhićenjem dokazano da Gotovina nije bio u Hrvatskoj.

Gotovinina fotografija nakon uhićenja te ona hotela u kojemu je otkriven na naslovnici je banjalučkih "Nezavisnih novina" koje ocjenjuju kako je sada Hrvatskoj širom otvoren njen europski put.

List također podsjeća na navode iz optužnice protiv Gotovine podignute pred Haaškim tribunalom.

Mostarski 'Dnevni list' Gotovininu je uhićenju posvetio čitavih prvih pet stranica.

Među reagiranjima posebice se ističu ona u kojima je izrečena osuda uhićenja, dok se u komentaru lista iznosi ocjena kako je Gotovina u cijelom slučaju samo žrtveno janje i izražava nevjerica u pravednost Haaškog suda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara