Svjetski poznata zvjezdarnica u Višnjanu bez potpore Ministarstva znanosti

ZBOG administrativne greške u slanju programa, kojima su odgovornima željeli pokazati da su za potrebe rada sa nadarenim i zainteresiranim hrvatskim srednjoškolcima vrijedni donacije od 60 tisuća kuna, svjetski poznata zvjezdarnica u Višnjanu ostala je bez donacije koja doista ne bi značajnije opteretila državni proračun.

"Malo smo pitali pa nam nisu dali. Mi uvijek radimo s gubitkom, tako da smo prošle godine imali 60 tisuća manjak na programima pa smo radili s učenicima" - objašnjava astronom Korado Korlević, jedan od najproduktivnijih tragača za asteroidima svih vremena.

Zbog nedostatka potpore, zvjezdarnica će ove godine, po prvi put raditi više s gostima izvana nego s djecom iz Hrvatske. Ljudima iz zvjezdarnice nije stalo do međunarodne promocije, jer za višnjansku zvjezdarnicu se ionako zna širom svijeta.

Njihova primarna publika su, još od osnutka, nadareni srednjoškolci zainteresirani za istraživanje svemira i otkrivanje tajni astronomije. Upravo zbog njih je davne 1976. osnovano astronomsko društvo, koje je do danas naraslo preko zvjezdarnice, sve do astronomskog instituta.

"Otpisali smo ministarstvo kao neozbiljnu firmu, snaći ćemo se bez njih." - objašnjava nam Korado Korlević, kojeg smo ulovili na terenskom radu sa polaznicima United World Collegea u Višnjanu.

Da se doista radi o polaznicima škole "ujedinjenog svijeta", najbolje svjedoči podatak da su polaznici škole iz Angole, Guatemale, Meksika i Poljske .

"Odbili su 17 godina tradicije i isto toliko dugu suradnju s nama. Novac smo konkretno tražili za projekte 5 ljetnih škola i zimski workshop kroz koji prođe 75 učenika i 25 mentora" - kazao je za Index Korlević uz napomenu da je iznos doista sitnica, s obzirom da u Višnjanu za sve projekte ukupno godišnje trebaju milijun kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Škole traju desetak dana i radi se o intenzivnom radu na terenu. Pojedini projekti po učeniku koštaju preko 5 tisuća kuna, bez troškova smještaja, prijevoza, hrane." - objašnjava Korlević, uz napomenu kako i ove godine šalju učenike na svjetski kongres u Beč.

"Radi se o tome da se hladno odbijaju mnogi projekti zbog krivo postavljenog zareza u zahtjevu" - slikovito je svu bijedu hrvatske birokracije objasnio Korado Korlević. Ako ne može u Hrvatskoj, može u inozemstvu, pa će se škole održati u Italiji i Južnoj Koreji.

Naša Vlada se kune u orijentaciju na znanost, obrazovanje i mlade. Koliko se toga ustvari drži u praksi, pokazuje primjer zvjezdarnice u Višnjanu. Ljubazno im je poručeno da se jave iduće godine i ponovo pokušaju iskamčiti milodar. 

Kancelarijskim birokratima uvaljenima u metropolitanske fotelje klimatiziranih ureda najlakše je pisati odbijenice jer "hladni pogon projekta ne smije biti viši od jedne četvrtine ukupnog iznosa, a Udruga je tražila više od jedne četvrtine"

Za to vrijeme, zadihani Korlević po istrijanskim gromačama kroči entuzijastičkim žarom i studentima iz cijelog svijeta, koji su došli učiti u Hrvatsku, objašnjava astronomiju.

Zvonko Alač 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara