Svjetski summit o informacijskom društvu u Ženevi

SVJETSKI summit UN-a o informacijskom društvu (WSIS) održat će se od 10. do 12. prosinca u Ženevi pod pokroviteljstvom glavnoga tajnika UN-a Kofija Annana, s ciljem razvijanja boljeg razumijevanja informacijske revolucije i njezinih utjecaja na svakodnevni život.

Summit u Ženevi samo je prva od dvije faze konferencije o informacijskom društvu, od kojih će se druga održati u Tunisu od 16. do 18. studenoga 2005. godine.

Kofi Annan je u svom najavnom govoru o ovom summitu istaknuo da će on poslužiti kao globalna platforma za raspravu o najboljem načinu iskorištavanja informacijske tehnologije u službi razvoja.

Na summitu će se razgovarati i o slobodi medija i kulturnim različitostima, najavio je Annan. Sloboda medija je ključna za izgradnju otvorenog, sveobuhvatnog informacijskog društva te mira i razvitka općenito. Potrebno je pronaći, istaknuo je glavni tajnik UN-a, načine da se očuva i promovira kulturna i lingvistička različitost a da se ne nanese šteta medijskim slobodama.

Značenje ovog summita sadržano je u Izjavi o načelima WSIS-a. Kako se navodi u Izjavi, "komunikacija je temeljni društveni proces i osnovna ljudska potreba te temelj svih društvenih organizacija i kao takva je od središnje važnosti za informacijsko društvo".

Mogućnost pristupa za sve i podjela informacija, ideja i znanja ključni su u sveobuhvatnom informacijskom društvu. To se može ostvariti širenjem i povećanjem osvještenosti među sudionicima o mogućnostima koje nude nove informacijske tehnologije, ističe se u Izjavi.

Na ovom će se summitu, čiji će glavni organizator biti Međunarodna telekomunikacijska unija (ITU) - specijalizirana agencija UN-a zadužena za telekomunikacije - okupiti šefovi država, šefovi različitih ureda i agencija UN-a, poslovni ljudi, predstavnici nevladinih organizacija, predstavnici medija i civilnog društva. Sam ITU obuhvaća 189 država članica i predstavnike više od 650 privatnih tvrtki i organizacija.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se da bi se na summitu mogla donijeti jasna izjava o političkoj volji kao i konkretan plan za djelovanje i ostvarivanje ciljeva informacijskog društva.

Izgradnja sveobuhvatnog informacijskog društva, navodi se u Izjavi o načelima WSIS-a, zahtijeva partnerstvo i suradnju između vlada i drugih sudionika - privatnog sektora, civilnog društva i međunarodnih organizacija - kako bi se poboljšao pristup informacijama i znanju te komunikacijskim infrastrukturama i tehnologijama.

Vlade su najvažniji sudionik informacijskog društva i sve sudjeluju u njemu bez obzira na svoju razina prihoda i svoje infrastrukture. One su ključne u donošenju koristi informacijskog društva svakome kroz razvoj nacionalne i globalne politike i okvira da se ispune izazovi informacijskog društva.

Privatni će sektor jednako kao i civilno društvo odigrati također aktivnu ulogu u ponudi ekonomski isplativog modela kako bi se postigao razvoj ciljeva u okviru ove svjetske konferencije.

Civilno će društvo pomoći u identificiranju socijalnih i kulturnih posljedica sadašnjih trendova i u privlačenju pozornosti na potrebu da se uvede demokratska odgovornost u strateškim opcijama na svim razinama.

Vlade kao i privatni sektor, civilno društvo i UN te druge međunarodne organizacije imaju važnu ulogu i odgovornost u razvoju informacijskog društva, ističe se u Izjavi o načelima WSIS-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara