Svjetski tisak o Papinu posjetu Hrvatskoj

ZA 100. jubilarni pastoralni pohod papa Ivan Pavao II izabrao je Hrvatsku, pišu u svojim naslovima u petak gotovo sva austrijska sredstva priopćavanja.

"Kronen zeitung" i "Kurier" ističu da ga je u Hrvatskoj srdačno dočekao predsjednik Stjepan Mesić te da je Papa izrazio potporu hrvatskim nastojanjima za ulazak u punopravno članstvo EU. Također ističu da je Papa pozvao Hrvate da prevladaju strahote balkanskog rata.

Der Standard piše da će Papu u Hrvatskoj, gdje je od 4,4 milijuna Hrvata 80 posto katolika, stotine tisuća vjernika pratiti Papu tijekom njegovih posjeta Dubrovniku, Rijeci, Zadru, Osijeku i Đakovu. List "Salzburger nachrichten" dodaje tomu da će vrhunac Papina posjeta biti u Dubrovniku gdje će proglasiti blaženom osnivačicu reda Kćeri Milosrđa, redovnicu Mariju Petković.

Konzervativni dnevni list "Die Presse", pod naslovom "Ivan Pavao II. je na distanci prema desno nacionalnom dijelu hrvatskog klera" i podnaslovom Vatikan je za razliku od nekih hrvatskih svećenika za integraciju Hrvatske u EU, piše da Papa nije za njegov 100. pastoralni posjet slučajno izabrao Hrvatsku, jer da ona spada u najkatoličkiju zemlju od svih europskih nacija. Dopisnik Die Pressea iz Splita Erich Rathfelder piše da su predstavnici desno nacionalnog dijela hrvatskog klera još prije nekoliko mjeseci kritizirali socijaldemokratsku vladu u Zagrebu zbog suradnje s Haaškim tribunalom, te da su ti svećenički krugovi izrazili duboku skepsu prema integraciji Hrvatske u EU.

U članku se ističe da je u krugovima oko Pape prije posjeta Hrvatskoj naglašeno da se RH mora integrirati u europsku zajednicu naroda i time prihvatiti zahtjeve Europe: suradnju s Haaškim sudom kao i povratak desetaka tisuća Srba koji su od 1991. do 1995. izbjegli iz Hrvatske.

Svi važniji njemački mediji su izvijestili o posjetu Pape Ivana Pavla II Hrvatskoj. Pritom se naročito ističe činjenica da se radi o 100. Papinom putovanju za vrijeme njegova pontifikata te da je riječ o trećem posjetu Hrvatskoj. Dok je većina medija dolazak Pape u Hrvatsku popratila agencijskim izvještajima, najčitaniji njemačkih nadregionalni dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung donosi autorski tekst koji, pored iskazivanja počasti Papi zbog njegovih zasluga, ističe i činjenicu da će Papa ovaj put posjetiti krajeve koji su za vrijeme Domovinskog rata bili direktno ugroženi ratnim događajima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dnevnik Freie Presse iz Chemnitza u svom tekstu ističe Papinu podršku Hrvatskoj u njezinim nastojanjima za ulazak u Europsku uniju, izrečenu nakon dolaska u Rijeku.

Dnevnik Neue Z?richer Zeitung, koji je vrlo čitan i na području Njemačke, donosi veći izvještaj povodom Papina posjeta Hrvatskoj s težištem na opisu uloge Katoličke crkve u hrvatskom društvu. Tako autor planiranu beatifikaciju Marije Petković spominje s osvrtom na, kako drži autor, kontroverznu beatifikaciju Alojzija Stepinca, prilikom poljednjeg Papina posjeta. Autor u istom tekstu dovodi u vezu ustaški režim i Katoličku crkvu ističući da je Stepinac bio "podrška" vrhu tzv. Nezavisne Države Hrvatske. Autor u istom tekstu navodi da je danas, posebice među nižim klerom, prisutno veličanje osoba optuženih za ratne zločine pout Ante Gotovine. U tekstu se zaključuje da bi Vlada Ivice Račana, koja nastoji održati što bolje odnose s Haaškim tirbunalom, bila "izuzetno zahvalna" kada bi i sam Papa prilikom svog posjeta ukazao na važnost suradnje s Međunarodnim sudom.

Američki mediji također su izvijestili o posjetu Ivana Pavla Drugog Hrvatskoj. The New York Times piše da je Papa od početka svojega pontifikata 1978. putovao u više od 125 zemalja i da je mnoge zemlje posjetio više od jednom te napominje da je ovo treći posjet Pape Ivana Pavla II Hrvatskoj. List piše da je Papa nastojao utjecati na Hrvate pozivajući ih da se maknu od svoje burne prošlosti. "Neka se oni koji obavljaju civilnu i vjersku vlast nikad ne umore od nastojanja da zacijele rane uzrokovane okrutnim ratom i ispravljanja posljedica totalitarnog sustava", prenosi NYT dio Papina govora na hrvatskom jeziku u riječkoj zračnoj luci.

List navodi također da je Ivan Pavao II izrazio potporu nastojanju Hrvatske da uđe u Europsku uniju.

Izvješćujući o Papinom petodnevnom posjetu Hrvatskoj The Washington Post ističe, pozivajući se na agenciju Associated Press (AP), da je među hrvatskim stanovništvom oko 80 posto katolika te da je Vatikan bio među prvima koji su priznali neovisnost Hrvatske u siječnju 1992. List dodaje da je za većinu Hrvata Papa najviši moralni autoritet. Ističući kako je za posljednjeg posjeta Hrvatskoj 1998. zagovarao poslijeratno pomirenje i toleranciju, agencija Associated Press navodi kako će "ovaj put Papa naći zemlju uhvaćenu između želje da se pridruži Zapadu i dugotrajnog nacionalizma koji prijeti da je održi izoliranom". Hrvatski veterani i mnogi obični Hrvati protive se progonu hrvatskih branitelja od strane Haškog suda koje slave kao ratne heroje. Mnogi hrvatski Srbi, koji su pobjegli iz Hrvatske 1995. kada je Hrvatska povratila okupirane teritorije, ne osjećaju se dobrodošlim da se vrate u zemlju, piše AP.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara