Swoboda: Hrvatska može očekivati ulazak u EU 2010. ili 2011.

IZVJESTITELJ za Hrvatsku u Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta Hannes Swoboda kazao je u intervjuu za austrijski "Der Standard" kako bi Slovenija zbog dugogodišnjeg spora oko crte razgraničenja s Hrvatskom mogla uložiti veto na njen ulazak u EU.

Swoboda je također istakao kako Hrvatska ulazak u Europsku uniju može očekivati 2010. ili 2011. godine.

Ti su datumi u suprotnosti sa izjavom premijera Sanadera koji je u četvrtak na sjednici Vlade, pozdravljajući jučerašnju Rezoluciju Europskog parlamenta o Hrvatskoj, rekao kako je Europski parlament potvrdio napredak Hrvatske na putu ka punopravnom članstvu u EU, te je po prvi put spomenuo 2009. kao datum priključenja Uniji.

Sanader je naglasio kako je važno što se u Rezoluciji prvi put spominje 2009. godina kao datum ulaska Hrvatske u EU. Time je, rekao je Sanader, Europski parlament izrazio želju 2009. potvrditi ugovor između Hrvatske i EU.

Datum koji se spominje u jučer prihvaćenoj Rezoluciji služi tome da se Hrvatsku potakne na ubrzavanje provođenja traženih reformi, pojašnjava Swoboda te dodaje kako je za doradu pristupne nagodbe potrebno više mjeseci rada, zbog čega faktički ulazak u uniju nije moguć prije 2010. ili 2011.

Austrijski europarlamentarac i potpredsjednik političke skupine socijaldemokrata je kazao kako Hrvatsku na putu u EU očekuje rješavanje još triju ključnih problema; potpuna suradnja s Međunarodnim sudom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY), te reforma gospodarstva i pravosuđa.

"Naravno tu su i sporovi oko crte razgraničenja, što je prije svega problem zbog toga jer je Slovenija članica EU. U načelu bi Slovenija mogla uložiti veto (na ulazak Hrvatske u Uniju)" - istakao je Swoboda.

Austrijski zastupnik smatra kako je granični nesporazum "zapravo zanemarljiv" jer se radi o "nekoliko kvadratnih metara" kopnenog teritorija, te dodaje kako se spor uvijek iznova koristi uoči izbora, iako je "sve skupa jako smiješno". Swoboda drži kako je "kritičnije pitanje razgraničenja na moru".

Podsjetio je na mogućnost korištenja "treće strane" u rješavanju spornih pitanja. Tu ulogu bi mogao  odraditi neki bivši političar iz treće zemlje, Međudržavni sud ili Međunarodni sud za pomorsko pravo, drži Swoboda.

Kaže kako je na Hrvatskoj i Sloveniji da se dogovore tko će biti "treća strana" koja će presuditi u sporu, te da se unaprijed obvežu na usvajanje i prihvaćanje zaključka "treće strane", bez obzira na njegov ishod.

Sanader je danas pak ponovio kako je Hrvatska još ranije predložila da se neriješena granična pitanja rješavaju pred međunarodnim pravosudnim tijelom. Dodao je da su Hrvatska i Slovenija susjedne i prijateljske zemlje, ali da Hrvatska "prijateljstvo neće kupovati teritorijem".

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara