SWOBODA POSJETIO SABOR

Zastupnik Europskog parlamenta i izvjestitelj za RH Hannes Swoboda u četvrtak je radno posjetio Hrvatski sabor i sastao se odvojeno s njegovim predsjednikom Vladimirom Šeksom, potpredsjednicom Vesnom Pusić i predsjednicima saborskih odbora za vanjsku politku i europske integracije Gordanom Jandrokovićem i Nevenom Mimicom, priopćeno je iz Sabora.

Swoboda prvi put posjećuje Hrvatsku u ulozi stalnog izvjestitelja EP-a za Hrvatsku. Izrazivši zadovoljstvo tom činjenicom, Šeks ga je obavijestio o imenovanju 15 zastupnika Hrvatskog sabora i njihovih zamjenika u zajednički parlamentarni odbor s Europskim parlamentom. Istaknuo je da Hrvatski sabor ubrzano radi na definiranju svoje uloge u pregovorima s EU, a intenzivno se nastavlja i rad na usklađivanju hrvatskog zakonodavstva s europskim na temelju nacionalnog programa priključenja EU-u, navodi se u priopćenju.

Šeks je izrazio nadu da će termin početka pregovora s EU-om biti utvrđen do kraja ove godine, te da će pregovori početi u rano proljeće sljedeće godine. On je dodao da je plan Hrvatske ispunjenje svih kriterija do 2007. godine kako bi bila spremna za ulazak u EU, priopćeno je.

Swoboda je rekao da imenovanje izvjestitelja za Hrvatsku pokazuje da je EU otvorena za primitak Hrvatske u svoje članstvo, a to je ujedno priznanje za rad hrvatske Vlade i Sabora, stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Swoboda, europski parlamentarni zastupnik čija je zadaća sastaviti izvješće o napretku Hrvatske, istaknuo je tijekom sastanaka da prema Hrvatskoj u Europskom paralementu vlada povoljno raspoloženje, ali da je slabije opće ozračje prema daljnjem proširenju EU. Kako se navodi u priopćenju, Swoboda osobno smatra da će Bugarska, Rumunjska i Hrvatska u paketu ući u EU 2008. godine.

Mimica i Jandroković u odvojenim su sastancima sa Swobodom izrazili optimizam u rješavanje otvorenih pitanja sa Slovenijom, bilo bilateralnim pregovorima ili arbitražom, i istaknuli da Hrvatska teži dobrim odnosima i sa SiCG i BiH i surađuje s Haškim sudom.

Pusić je u razgovoru sa Swobodom rekla da je pred Hrvatskom još obiman rad oko harmonizacije unutarnjeg zakonodavstva, te njegove paralelne harmonizacije sa europskim zakonodavstvom. Što se tiče priprema za početak pregovora sa Europskom komisijom, Pusić je rekla da će Hrvatska uložiti sve napore na pronalaženju i oformljavanju timova eksperata raznih profila, koji će biti na pomoći Vladi tijekom ovog pristupnog perioda, priopćeno je iz Sabora.

(Hina) xpp/ydj/xdv ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara