Tadić demantirao da Srbija zna gdje se nalazi Mladić

SRBIJANSKI predsjednik Boris Tadić rekao je u intervjuu za Radio-televiziju Srbije (RTS) kako obavještajni podaci tajnih službi ne upućuju na skoro riješenje slučaja Mladić.

"Slučaj Mladić je najteži problem i rješenje toga slučaja je pretpostavka za rješavanje ostalih", rekao je Tadić te dodao kako vjeruje da Vlada Srbije čini sve što može, ukazujući da je već učinila veliki posao, ali "mora nastaviti s rješavanjem problema Ratka Mladića".

"Nudim pomoć u tom procesu i mogu pomoći, ali moramo objediniti aktivnosti svih službi, a taj problem ne možemo riješiti bez suradnje s međunarodnim sigurnosnim obavještajnim institucijama. To je formiranje takozvane međunarodne obavještajne zajednice, koje je i Hrvatsku vodilo u rješenje sličnog slučaja", rekao je Tadić RTS-u, a prenosi B92.

Povodom ocjena kako je njegov zahtjev Vladi da obrazloži zašto je Srbija dobila negativnu ocjenu u posljednjem izvještaju Carle del Ponte u stvari bio napad na Vladu, Tadić je rekao da onaj tko je odgovoran za to treba obrazložiti što ima za reći, ne precizirajući na što je pri tome mislio.

B92, pozivajući se na anoniman izvor, piše kako su Mladićev poziv s mobitela nedavno uhvatile tajne službe, te da postoji mogućnost kako je Mladić zvao iz Rusije. Isti izvor navodi kako je Srbija tražila od Rusije da provjeri nalazi li se najtraženiji haški bjegunac na njenom teritoriju, ali od Rusa nije došao nikakav odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik ruskog državnog tužiteljstva medijima nije mogao potvrditi je li Srbija ili neka druga zemlja tražila od Rusije provjeru Mladićevog boravišta i toj zemlji.

Zapadni pak diplomati vjeruju da se Mladić kreće između Srbije i Republike Srpske, te da je praćen dobro naoružanim ljudima kojima vjeruje.

Proteklih dana u Srbiji se naveliko piše o skoroj predaji Ratka Mladića Međunarodnom sudu u Haagu, no sudeći prema Tadićevim izjavama, takav rasplet još nije na vidiku.

Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara