Tadić nudi i traži ispriku za sve počinjene zločine

Tadić nudi i traži ispriku za sve počinjene zločine
PREDSJEDNIK Srbije Boris Tadić ponudio je u ponedjeljak u Sarajevu ispriku svim žrtvama ratnih zločina počinjenih u ime srpskog naroda ali je pri tom ocijenio kako je takvih zločina bilo na svim stranama pa bi se, po njegovu sudu, svatko svakome trebao ispričati za zla počinjena tijekom ratova na području bivše Jugoslavije.

"Ja se ispričavam svima protiv kojih je počinjen zločin u ime srpskog naroda", izjavio je Tadić pred novinarima nakon sastanka s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine dodavši kako se zločince ipak ne bi trebalo poistovjećivati s cijelim narodom jer su za zlodjela uvijek odgovorni pojedinci i krivnju tih pojedinaca treba točno utvrditi.

Srbijanski je predsjednik istodobno istaknuo kako je zločina bilo i nad Srbima pa žrtve iz tog naroda također zaslužuju ispriku. "Ako treba prvi početi (s isprikama), ja sam tu", kazao je Tadić.

On je potvrdio kako kažnjavanje počinitelja ratnih zločina i suradnja s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) ostaje prioritetnom zadaćom za vlasti u Beogradu jer je to i u "najboljem interesu srpskog naroda".

Kažnjavanje ratnih zločina, po njegovim rječima, temeljni je preduvjet pomirenja među narodima bivše zajedničke države.

"Želim svu svoju energiju unijeti u proces pomirenja kako bi novim generacijama ostavili miran prostor kojega će karakterizirati ekonomska, politička i kulturna suradnja", izjavio je Tadić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Borislav Paravac kazao je kako je tijekom razgovora s Tadićem konstatirano da je suradnja vlasti u Srbiji kao i onih u Republici Srpskoj s Haaškim tribunalom sada "zadovoljavajuća".

Uz ova goruća politička pitanja, Tadić i njegovi bosanskohercegovački domaćini u Sarajevu su razgovarali i o gospodarskoj suradnji.

Državna zajednica Srbije i Crne Gore sada je druga na popisu vanjskotrgovinskih partnera BiH nakon Hrvatske no ta se razmjena odvija veliki trgovinski deficit na bosanskohercegovačkoj strani.

Tadić je stoga bosanskohercegovačkoj strani ponudio jačanje industrijske suradnje te posebice zajednički nastup na trećim tržištima.

Srbijanski predsjednik tijekom prvog dana trodnevnog službenog posjeta BiH u Sarajevu je razgovarao i s ministrom obrane BiH Nikolom Radovanovićem, Visokim predstavnikom Paddyjem Ashdownom i federalnim premijerom Ahmetom Hadžipašićem.

Tadić utorak putuje u Banju Luku a u srijedu će boraviti u Mostaru.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara