Tadić ponovio: Srbija ne ide na konferenciju ako se Kosovo predstavlja kao neovisna država

Tadić ponovio: Srbija ne ide na konferenciju ako se Kosovo predstavlja kao neovisna država

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

SRPSKI predsjednik Boris Tadić je danas ponovio da će Srbija sudjelovati na svim regionalnim forumima na kojima će prisutnost Kosova biti uređena po načelima rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1244. To vrijedi i za međunarodnu konferenciju o zapadnom Balkanu koja se sljedećeg vikenda održava na Brdu kod Kranja. "Ta načela su više nego jasna i nije ih moguće mijenjati", rekao je Boris Tadić na današnjoj konferenciji za tisak nakon susreta s mađarskim predsjednikom Laszlom Solyomom u Novom Sadu.

Prema Tadićevim riječima, Beograd želi sudjelovanje predstavnika Albanaca i svih kosovskih institucija na regionalnim forumima te nema stratešku težnju blokirati sudjelovanje i komunikaciju, ali ne želi da se regionalno sudjelovanje Kosova uredi tako da se dovodi u pitanje integritet Srbije, prenose srpski mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nijedan regionalni forum ne može značiti i implicitno priznanje neovisnoga Kosova jer Srbija ni na eksplicitan ni na implicitan način neće priznati Kosovo niti svojim odlukama niti sudjelovanjem na regionalnim forumima", objasnio je Tadić. "Ako ta načela budu poštovana u Brdu kod Kranja, Srbija će sudjelovati na konferenciji.

Međunarodna konferencija na Brdu kod Kranja će se sljedećeg vikenda održati u suorganizaciji Hrvatske i Slovenije. Na konferenciji će sudjelovati, uz Boruta Pahora i Jadranku Kosor, i vođe svih država zapadnoga Balkana među kojima je dolazak najavio i kosovski premijer Hashim Thaci.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara