Tadić poziva na suzdržanost svih strana u Mitrovici

NAKON jutrošnjih nemira u Kosovskoj Mitrovici, predsjednik Srbije Boris Tadić pozvao je danas UNMIK policiju i KFOR na suzdržavanje od uporabe sile prema tamošnjim Srbima, javljaju srpski mediji.

"Ovakvo oštro reagiranje, uz prekomjernu uporabu sile, UNMIK policije i KFOR-a, koji su inače zaduženi za sigurnost svih građana na prostoru Kosova, posebno danas 17. ožujka, na dan kada je srpski narod preživio jedan od najgorih progona, može izazvati daljnju eskalaciju sukoba na tom teritoriju", rekao je Tadić.

Od kosovskih Srba je zatražio da ničim ne provociraju međunarodne snage i pozvao vođe kosovskih Srba u Mitrovici da poduzmu sve kako bi se situacija tamo smirila.

Nasilje neprihvatljivo

U Bruxellesu je danas Europska komisija ocijenila sukob na sjeveru Kosova neprihvatljivim.

"Sve strane trebale bi surađivati u ostvarenju multietničkog Kosova, zasnovanog na vladavini zakona i poštivanju prava", naglasio je glasnogovornik Europske komisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovorniku je postavljeno i pitanje da li to smatra sukobom na lokalnoj razini ili da li tu postoje i drugi elementi, na što je on odgovorio da nema takvih saznanja.

Odmah osloboditi uhićene

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić, izjavio je da je jutros UNMIK-u predat zahtjev za puštanje na slobodu svih uhićenih Srba. Akciju međunarodnih snaga je ocijenio nedopustivom.

"To je tim prije neprihvatljivije što sam ja razgovarao sa zamjenikom specijalnog predsjednika Larryjem Rosinom sinoć u Gračanici... imali smo i jedan načelan dogovor da se ništa ne poduzima dok ja ne odem u Mitrovicu", istaknuo je. 

"Ukoliko trebamo održavati red, stabilnost i ukoliko treba surađivati, to će biti apsolutno ultimativni zahtjev da se ljudi odmah puste i da se problemi rješavaju onako kako sam ja jučer inicirao, dakle, dogovorom i razgovorom", naglasio je Samardžić.

B.V.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara