Tadić se kod Bugara zauzeo za osumnjičenog ratnog zločinca Brankovića

Tadić se kod Bugara zauzeo za osumnjičenog ratnog zločinca Brankovića
PREDSJEDNIK Srbije Boris Tadić uputio je pismo bugarskom predsjedniku Georgiju Parvanovu, u kojem ga poziva da "svojim autoritetom utječe na pravedno rješenje" slučaja pukovnika Vojske SiCG Čedomira Brankovića, uhićenog prošlog utorka u Sofiji na osnovu međunarodne tjeralice koju je Interpol raspisao na zahtjev Hrvatske.

"Srbija i i Crna Gora ni na koji način ne bježi od utvrđivanja odgovornosti njezinih građana za eventualne ratne zločine, zbog čega ne postoji razlog da Bugarska ulazi u ovaj pravni slučaj i time negativno utječe na naše odnose koji nikad nisu bili bolji", piše u Tadićevu pismu bugarskom predsjedniku.

Tadić u pismu Parvanovu kaže da Branković ima "nesumnjivi kazneno-pravni imunitet po osnovi Konvencije o specijalnim misijama iz 1969. godine, koju su ratificirale i Bugarska i SCG", te naglašava da prioritet nad imunitetom predviđenim tom konvencijom mogu imati samo optužnice Međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Javnost u SCG naročito je uznemirena snimkama na kojima se vidi kako je pukovnik Branković vezan lancima za ruke i noge, što je frustrirajuće i za građane i za državne službenike u Beogradu", navodi srbijanski predsjednik u pismu Parvanovu.

Branković, koji je uhićen u utorak, u međuvremenu je pušten na slobodu na temelju diplomatskog imuniteta, te je, kako je potvrđeno agenciji Beta u Ministarstvu obrane SCG, prebačen u Veleposlanstvo SCG u Sofiji "dok se ne završe diplomatske aktivnosti u vezi s njegovim slučajem".

Županijski sud u Sisku protiv Brankovića je pokrenuo istragu zbog sumnje da je 1991. godine sudjelovao u ratnim zločinima na području Novske.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara