Tadić se žali Petersenu na uvjete u kojima žive Srbi na Kosovu

Tadić se žali Petersenu na uvjete u kojima žive Srbi na Kosovu
PREDSJEDNIK Srbije Boris Tadić u pismu upućenom civilnom upravitelju UNa na Kosovu Sorenu Jessenu-Petersenu požalio se na problem opskrbe električnom energijom srpskih naselja na Kosovu te je zatražio da civilni upravitelj preuzme vodstvo u pronalaženju "političkog rješenja".

Kako su u subotu objavili izvori UNMIK-a u Prištini, Tadić je u pismu poslanom uoči Petersenova dolaska u Beograd najavljenog za ponedjeljak, istaknuo da je obustavom električne energije srpskim naseljima izazvana humanitarna kriza koja traje već tjednima.

Tadić se u pismu požalio da mnogi kosovski Srbi žive u enklavama koje podsjećaju na stara geta u središnjoj Europi i da su lišeni osnovnih ljudskih prava.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije im osigurana sloboda kretanja, što povećava njihovu gospodarsku bijedu i, praktično, ukida im pravo na rad. Oni žive u stalnom strahu", istaknuo je Tadić.

"Etničko čišćenje Srba...provedeno oružjem i spaljivanjem kuća i crkava, dopunjeno je suptilnijim oblikom etničkog čišćenja - oduzimanjem energije", naveo je Tadić.

"Lišavanje Srba energije usred zime, u katastrofalnim uvjetima u kojima već žive, dovest će do daljnjeg egzodusa. Nerješavanje krize svodi se na prešutno odobravanje etničkog čišćenja", ocijenio je predsjednik Srbije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara