Tadić uoči godišnjice Oluje: Od Hrvatske očekujem ispriku za zločine nad Srbima

Tadić uoči godišnjice Oluje: Od Hrvatske očekujem ispriku za zločine nad Srbima

UOČI 13. godišnjice vojno-redarstvene Oluja, srpski predsjednik Boris Tadić rekao je kako "od Hrvatske očekuje ispriku za zločine počinjene nad pripadnicima srpskog naroda" te kako "taj dan srpski narod oplakuje kao dan velike tuge i nesreće, jer je ubijeno i nestalo oko 1.600 Srba".

Tadić je rekao kako je dobro poznato da je on osobno uputio ispriku svim narodima za zločine koje su počinili Srbi, no kako "nije čuo riječi isprike predstavnika drugih država, za zločine koji su počinjeni nad pripadnicima srpskog naroda" pa je ovom prilikom zatražio ispriku i od Hrvata.

"Ispriku očekujem zbog obitelji žrtava i budućnosti odnosa zemalja nastalih od bivše SFRJ, koje neće moći ući u Europsku uniju, dok ne riješe ta pitanja, pri čemu nije dovoljna tek suradnja s haškim sudom, već i konkretan rad državnih institucija na pronalaženju žrtava. Kao što inzistiramo na poštivanju europskih vrijednosti u Srbiji, inzistirat ćemo na poštivanju europskih vrijednosti i u svim državama regije, uključujući i Hrvatsku. Ovo je pitanje od kojega, kao predsjednik države, neću odustati", poručio je Tadić.

Dodao je i kako od hrvatskih vlasti očekuje ispitivanje zločina počinjenih za vrijeme Oluje, intenzivniju potragu za nestalima te ekshumaciju, kako bi se "pripadnike njegova naroda, koji žive u neizvjesnosti o sudbini najbližih, rasteretilo muka". "To je obveza i Srbije, kad su u pitanju žrtve drugih naroda", rekao je srpski predsjednik, dodajući kako je "u Oluji ubijeno ili nestalo oko 1.600 Srba, dok ih je iz Hrvatske protjerano oko 250 tisuća".

"Hrvatska je nad Srbima počinila etnocid"

Savo Štrbac, direktor Informacijsko-dokumentacijskog centra "Veritas" za Press je rekao kako je za vrijeme Oluje poginulo i nestalo 1.902 Srba iz bivše Republike Srpske Krajine (RSK), te kako su među njima bile i 534 žene te 19 maloljetnika. Naveo je i kako je "nakon 13 godina konačno pred haškim sudom počelo suđenje hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču za udruženi zločinački poduhvat, s ciljem da se trajno i prisilno uklone Srbi s područja Krajine".

Dodao je i kako je "osnovna teza optužnice protiv hrvatskih generala etničko čišćenje". "Mi to godinama zovemo etnocid, a ne genocid. Etnocid je i genocid i sve ostalo kada se uništava sve što pripada jednom narodu", naveo je Štrbac, dodajući kako bi "presuda hrvatskim generalima doprinijela ostvarivanju prognanih hrvatskih Srba, od povratka imovine, održivog povratka, do ostvarenja plana Z4, kojim bi bila omogućena autonomija Srbima unutar Hrvatske".

"Hrvatska laže o broju povratnika"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potpuno je netočna tvrdnja hrvatske Vlade da se za ovih 13 godina vratilo 120.000 Srba. Naime, prema najnovijim podacima UNHCR-a, vratilo se njih oko 52.000, a oko 7.500 Srba je u stalnom tranzitu između Hrvatske, s jedne, i Srbije i Republike Srpske, s druge strane. Oko 13.000 je u međuvremenu umrlo, a protiv čak 4.700 Srba još se vode sudski procesi za ratne zločine", tvrdi Savo Štrbac.

"Ljudi se nemaju gdje vratiti, kuće su im porušene, a obnova ide sporo. S druge strane, Hrvati namjerno rade na tome da se Srbi ne vrate na svoja ognjišta. Samo je na zahtjev Hrvatske na potjernicu Interpola stavljeno čak 1.200 Srba, a da ne govorimo o tome da postoje i tajni popisi za koje se sve do ulaska u Hrvatsku ne zna tko je na njima. A onda te samo uhite", naveo je Štrbac.

Antunović: Ne znam tog političara u Hrvatskoj koji bi se ispričao

Press piše i kako, iako se Tadić javno ispričao hrvatskom narodu zbog zločina počinjenih u ratu, "hrvatska strana, ni 13 godina poslije Oluje i etničkog čišćenja, ne namjerava se ispričati Srbiji". "Ispričavam se svim pripadnicima hrvatskog naroda koje je netko učinio nesretnima. U ime mog naroda ja upućujem ispriku", rekao je Tadić krajem lipnja prošle godine pred televizijskim kamerama.

Glasnogovornik hrvatske Vlade Zlatko Mehun je Pressu, na upit hoće li se netko ispričati Srbima, rekao: "Ono što mogu reći jest da će Hrvatska dati svu moguću podršku Srbiji oko ulaska u proces euroatlantskih integracija. Postoji obostrana želja za suradnjom na svim nivoima koji bi doprinijeli prosperitetu obje države".

Iz SDP-a su im pak poručili kako do isprike neće doći. "Svi hrvatski političari u posljednjih desetak godina pokazuju prijateljsku naklonost i prema Srbima i prema državi Srbiji, osim u situacijama kad su eventualno isprovocirani nekom izjavom srpskih političara, ali ne bih govorila o konkretnim primjerima. A što se konkretne isprike tiče, mislim da nitko od političara u Hrvatskoj to neće učiniti. I ne znam toga koji bi to učinio. Naglašavam, nijedna žrtva sa obje strane nije bila vrijedna tog rata, ali nama je rat bio nametnut jer se vodio na teritoriju Hrvatske", rekla je potpredsjednica SDP-a Željka Antunović.

I.M.
Foto: AFP / Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara