Tadić: zašto smo zadovoljni prihvaćenim amandmanom o isplati odštete esulima

Na današnjoj konferenciji za novinare županijske organizacije HSPa u Zadru dopredsjednik stranke i saborski zastupnik Tonči Tadić izrazio je zadovoljstvo što je Vlada prihvatila HSPov amandman na prijedlog proračuna, odnosno da se esulima isplati 35 milijuna eura odštete. L

Sve stranke, osim HNS-a, bile su za taj prijedlog, podsjetio je Tadić, koji je odbacio tvrdnje Radimira Čačića da time HSP koketira s talijanskom desnicom. Upravo je riječ o suprotnom, rekao je Tadić, ustvrdivši da je Čačić "bezveznjak koji ne razumije međunarodno pravo." Ako Vlada bude prisiljena na nepovoljne aranžmane s Italijom, HSP-u neće preostati drugo, nego otvoriti za Italiju bolnu temu, pitanje odštete hrvatskim građanima koji su bili u talijanskim fašističkim logorima na Molatu i u Italiji. Ti su građani potpuno zaboravljeni, rekao je dopredsjednik HSP-a.

Tadić je zatražio od Vlade da se ubuduće dio boravišne pristojbe, oko 20 posto, izdvaja za poboljšanje zdravstva, posebice u domovima zdravlja i u službama hitne pomoći. Pozvao je ministra mora, turizma, prometa i razvitka Božidara Kalmetu da, u suradnji s Ministarstvom zdravstva, pripremi takav prijedlog zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za Tadića, ministar Kalmeta napravio je medvjeđu uslugu svojem Zadru odgodom modernizacije željezničkih pruga. Usporavanjem modernizacije pruga Kalmeta je usporio i razvoj zadarske luke, a to je nedopustivo, smatra Tadić.

Predsjednik zadarskoga ogranka HSP-a Danijel Kotlar izrazio je zgražanje stranke nad najnovijim haškim optužnicama. Optužnice su političke i diskvalificiraju pravednu i oslobodilačku borbu hrvatskog naroda. Mnogi se zavaravaju time da će obraniti istinu u Haagu. Međutim, Haag je politički sud, a najmanje što se može učiniti je da se hrvatski narod na referendumu izjasni o suradnji s tim sudom, rekao je Kotlar.

(Hina) xima yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara