Tadijanović na 10. "Šoljanovim danima"

Susretom učenika srednjih škola Istarske županije s najstarijim hrvatskim pjesnikom Dragutinom Tadijanovićem u rovinjskom kazalištu "Gandusio" danas su počeli 10. "Šoljanovi dani", književnoznanstveni skup koji organiziraju Pučko otvoreno učilište grada Rovinja i Društvo hrvatskih književnika.

Tadijanović je u prepunom kazalištu s ganućem govorio o svojim susretima i prijateljevanju s Antunom Šoljanom, osobito u Rovinju gdje je napisao i nekoliko pjesama.

Akademik Tadijanović tom je prilikom uručio nagrade najboljim učenicima Istarske županije za radove na temu "Moja Europa".

Nakon dvosatnog susreta bard hrvatske poezije učenicima je poklanjao svoje najnovije knjige koje je Školska knjiga tiskala u povodu njegova 99. rođendana.

U susretu s velikim književnikom sudjelovao je i pjesnik Jakša Fiamengo te urednica Tadijanovićevih knjiga Miroslava Vučić.

"Šoljanovi dani" nastavljaju se večeras u kazalištu "Gandusio" koncertnim izvođenjem Šoljanove radiodrame "Čovjek koji je spasio Nizozemsku" u adaptaciji i režiji Joška Ševe.

Pokrovitelji su "Šoljanovih dana", u kojima sudjeluje 20-ak hrvatskih književnika, Ministarstvo kulture, Istarska županija i grad Rovinj.

Antun Šoljan rodio se 1. prosinca 1932. u Beogradu, a umro je 9. srpnja 1993. u Zagrebu.

Bio je književnik, urednik, antologičar i prevoditelj, a u književnosti se kao šesnaestogodišnjak prvi put javio pjesmama. Zagovarajući visoke estetske i moralne zasade, bio je iznimno cijenjen u intelektualnim i kulturnim krugovima, premda ne i od strane državne politike. Gotovo nema književne vrste u kojoj se nije okušao - za života je objavio sedam zbirki pjesama, četiri knjige priča, četiri romana, tri knjige eseja i feljtona, brojne drame, a napisao je i jednu knjigu priča za djecu. Šoljan je jedan od najvećih hrvatskih književnika u dvadesetom stoljeću, majstor riječi i stila, vrhunski jezični stvaratelj, bilo kao autor, bilo kao prevoditelj.

(Hina) xatod yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara