Tajland očekuje dugotrajna borba protiv ptičje gripe

TAJLAND se mora pripremiti na dugotrajnu borbu protiv virusa ptičje gripe, rekao je zamjenik premijera Chaturon Chaisang u srijedu, dan poslije objavljivanja prvog slučaja vjerojatnog prijenosa bolesti s čovjeka na čovjeka u toj zemlji.

Iako nema dokaza da je riječ o slučaju koji bi mogao uzrokovati pandemiju među ljudima, vlada je ipak pokrenula sveobuhvatnu akciju, a odmah su ugašene nade u brzi kraj krize u zemlji koja je ove godine, neuspješno pokušavajući iskorijeniti ptičju gripu, pobila 60 milijuna primjeraka peradi.

"Riječ je o razdoblju od najmanje tri do pet godina", rekao je Chaisang nakon prve izvanredne sjednice vlade, sazvane kako bi se postigao dogovor o tome što raditi dalje glede virusa od kojeg je ove godine umrlo deset Tajlanđana i 20 Vijetnamaca.

"Među azijskim zemljama nema ograda koje bi spriječile ptice u migracijama. Dok god bolest postoji u Kini, Vijetnamu i Maleziji, Tajland je se neće moći riješiti. I obrnuto, dakako", rekao je Chaturon za radio postaju iz Bangkoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministrica zdravstva Sudarat Keyuraphan rekla je kako je naložila dobrovoljcima zdravstvenih službi da odu u svako selo i uključe se u sustav nadzora.

"Već ako ugine i jedno pile, seljani se moraju zaštititi rukavicama ili plastičnim vrećicama dok uklanjaju ostatke. Ako je riječ o dvojbenom uginuću, moraju trenutačno izvijestiti lokalne vlasti koje nadziru stoku", rekla je.

Drugom sjednicom vlade tijekom poslijepodneva predsjedat će premijer Thaksin Shinawatra, koji je na nju pozvao guvernere 76 provincija i ravnatelje svih najvećih državnih bolnica, kako bi se dogovorili o budućim planovima djelovanja, rekli su dužnosnici.

(Hina) xdam ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara