Tajland pogodila najjača oluja u zadnjih 30 godina

Tajland pogodila najjača oluja u zadnjih 30 godina
Foto: EPA

TROPSKA oluja Pabuk udarila je na južni Tajland uz jake vjetrove i kišu i očekuje se da će biti najjača koja je pogodila regiju u posljednjih 30 godina.

Oluja je stigla do kopna rušeći stabla na kuće u provinciji Nakhon Si Thammarat. Kreće se kroz južni Tajland, prolazeći preko turističkih odredišta.

Na tisuće ljudi napustilo je popularne otoke Koh Samui, Koh Tao i Koh Phangam.

Najmanje dvije zračne luke na kopnu zatvorene su, a prekinute su i trajektne linije. Turisti zatočeni na Koh Samuiju rekli su za BBC kako su otok pogodili jaka kiša, vjetrovi i valovi te da je bilo povremenih gubitaka električne energije.

Stanovnicima preporučeno da nakon 16 sati ne izlaze iz svojih kuća

Stanovnicima je također preporučeno da ostanu u svojim kućama nakon 16 sati po lokalnome vremenu, sve do nedjelje ujutro.

Danas je navodno jedan ribar poginuo u provinciji Pattani, u blizini granice s Malezijom, kada su mu brod potopili visoki valovi.

Turistima je preporučeno da izbjegavaju putovanja u provinciju uz tajlandsko-malezijsku granicu.

Udari dosežu i do pet metara

Dok su oluje u Tajlandskom zaljevu razmjerno česte u ovome dijelu godine, Pabuk će vjerojatno biti najgora u posljednjih nekoliko desetljeća, a udarit će na vrhuncu turističke sezone.

U prošlosti, tropske oluje usmrtile su na stotine tisuća ljudi, no vlasti napominju kako su dobro pripremljene i sposobne nositi se s udarima koji dosežu do pet metara.

Posljednji veliki tajfun Gay pogodio je Tajland 1989. i usmrtio na stotine ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara