Tajland polako ukida opsadno stanje

U 41 OD 76 tajlandskih provincija ukinuto je opsadno stanje. Opsadno stanje proglašeno je nakon što je vojska 19. rujna prošle godine srušila vladu, raspustila parlament, otkazala izbore, ukinula ustav i postavila svoju vladu. Ta vojna vlada izglasala je prekid opsadnog stanja još prije dva mjeseca, ali čekalo se na odobrenje tajlandskog kralja.

Opsadno stanje ostaje na snazi u 35 provincija, uglavnom na granicama i sjeveru, ali i u južnim provincijama u kojima bujaju separatistički pokreti  i pobune. Opsadno stanje ostaje na snazi i u provinciji Chiang Mai, za koju analitičari kažu da je uporište Thaksina Shinawatre, bivšeg premijera koji je svrgnut u rujanskom puču, a koji se još nije vratio u zemlju.

Puč je diljem svijeta podigao obrve i mnoge su se zemlje pobunile i kritizirale Tajland zbog kršenja ljudskih prava i uvođenja diktature. Tajland je pod velikim pritiskom da ukine opsadno stanje, ali dopisnici stranih novina kažu da se u svakodnevnom životu ne vidi velika promjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako, vojska još uvijek provodi cenzuru medija, i ima strahovitu moć, tako da je pitanje kako će se politički život Tajlanda razvijati.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara