Tajlandska vlada na ulice Bangkoka šalje 50.000 vojnika i policajaca zbog sutrašnjih prosvjeda

Tajlandska vlada na ulice Bangkoka šalje 50.000 vojnika i policajaca zbog sutrašnjih prosvjeda

Tekst: J.D.
Foto: AFP


TAJLANDSKE su vlasti danas na ulice glavnog grada Bangkoka počele postavljati 50.000 pripadnika sigurnosnih snaga, pripremajući se tako za sutrašnji prosvjed protiv vlade, koji bi mogao postati nasilan.

Prosvjed takozvanih "crvenih majica" počinje sutra, dva tjedan nakon što je financijer prosvjeda, protjerani bivši premijer Thaksin Shinawatra odlukom suda izgubio 1,4 milijarde dolara imovine u Tajlandu.

50.000 vojnika, policajaca i civila

Zamjenik premijera Suthep Thaugsuban, koji nadgleda sigurnosne operacije, rekao je da će danas na ulice biti postavljeno 30.000 vojnika, 10.000 policajaca i 10.000 civila dobrovoljaca. Dodao je da će prosvjednici biti smatrani teroristima ako napadnu vojne baze i policijske stanice, te će se odmah protiv njih upotrijebiti oružana sila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Bangkoku i oko njega postavljaju se stotine kontrolnih točaka, na kojima će prosvjednike pretraživati, da bi se osiguralo da u grad ne unesu oružje. Većina prosvjednika trebala bi doći iz ruralnih krajeva, gdje je podrška svrgnutom premijeru najjača.

Preko pola milijuna prosvjednika

Organizatori prosvjeda očekuju da će se na glavnom skupu u nedjelju skupiti i do 600.000 ljudi, a policija za sutra na ulicama očekuje 100.000 prosvjednika.

Premijer Abhisit Vejjajiva jučer je upozorio da bi moglo biti "sabotaže", a zračna luka u Bangkoku, koju su 2008. zauzeli pripadnici koalicije protiv Thaksina, tzv. "žute majice", rekla je da je pripremila pričuvni plan u slučaju ponavljanja problema.

Thaksin, milijarder i bivši premijer, svojim se pristašama obraća putem SMS-ova, videoporuka i statusa na Twitteru iz Dubaija, gdje živi u samonametnutom egzilu, kako ne bi morao otići u zatvor zbog pronevjere državnog novca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara