Tajlandska vlada obustavila izgradnju kontroverznog reaktora

TAJLANDSKO ministarstvo znanosti je zaustavilo rad na kontroverznom nuklearnom reaktoru Ongharak, nakon što je državna revizorska služba pronašla cijeli niz nepravilnosti u tom projektu.

Ministar znanosti Pravitch Rattanapiean izjavio je kako će tajlandska agencija za nuklearnu energiju zatražiti mišljenje državnog odvjetnika o tome mogu li se poništiti ugovori koje je vlada 1998. sklopila s američkom tvrtkom General Atomic.

Reaktor, koji je osim električne energije trebao proizvoditi i radio-izotope za tajlandske bolnice, trebao se dovršiti do 2002. godine. No, gotovo odmah je postao metom anti-nuklearnih aktivista koji su smatrali kako će njegova izgradnja imati "ozbiljne posljedice" po zdravlje ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, napori aktivista nisu toliko utjecali na vladinu ulogu koliko neprihvatljivo spor ritam izgradnje. Iako je reaktor trebao biti završen 2002. godine, godinu dana prije se ispostavilo da je potrošena samo četvrtina budžeta, odnosno da su sagrađene samo okolne zgrade, ali ne i sam reaktor.

Somporn Thongkham, zamjenik direktora tajlandske nuklearne agencije, je izrazio žaljenje zbog vladine odluke, ali i izrazio nadu da će neki od pripadajućih objekata ipak poslužiti nekoj svrsi, poput radiološke pasterizacije tajlandskog voća namijenjenog za izvoz.

(D.A.)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara