Tajlandska vlada za bombaške napade optužila svrgnutog premijera Thaksina

NAKON što je na novogodišnju noć u Bangkoku eksplodiralo osam bombi te ubilo 3, a ranilo 38 osoba, tajlandska vojna vlada je kao mogućeg počinitelja navela svrgnutog premijera Thaksina Shinawatru.

Ubrzo nakon eskplozija je vlada premijera Surayoda Chulanonta, postavljenog od strane vojne hunte nakon prošlogodišnjeg puča, održala izvanredni sastanak.

Chulanont je poslije priznao da postoji "mala šansa" da iza bombe stoje muslimanski ekstremisti iz južnih tajlandskih provincija, ali je vjerojatnije da je riječ o osobama koje su "izgubile svoje političke povlastice", odnosno koje "nastoje stvoriti atmosferu nesigurnosti kako bi se vratili na vlast".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strani mediji, pak, navode neimenovanog tajlandskg časnika koji tvrdi da su bombu postavili njegovi bivši kolege u suradnji s Thaksinovim pristašama. Kao jedno od imena se spominje Promin Lertrusidej, bivši glavni savjetnik svrgnutog premijera. Njega su navodno na ispitivanje pozvali članovi pučističkog Vijeća nacionalne sigurnosti.

Thaksin, protiv kojeg pučističke vlasti vode istragu zbog korupcije, se nalazi u izgnanstvu u Kini, ali još uvijek uživa ogromnu podršku u ruralnom sjevernom dijelu zemlje zahvaljujući popularnosti vlastite stranke Thai Rak Thai.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara