Tajlandski kralj Rama IX. vlada preko 60 godina i broji 35 milijardi dolara imetka

TAJLANDSKI kralj Rama IX (deveti iz kraljevske dinastije Chakri), najdugovječniji je čelnik jedne države u svijetu - njegov vladarski staž traje punih 60 godina, čime prednjači ne samo u odnosu na monarhe nego i u odnosu na izabrane predsjednike država, piše američki magazin "Forbes".

Pravim imenom Bhumibol Adulyadej, rođen je davne 1927. godine u SAD-u, dok je visoko obrazovanje stekao u Švicarskoj, a na tajlandsko prijestolje stupa 1946. godine. Njegov dugovječni politički položaj može se najviše zahvaliti njegovim "podanicima", koji kralja Ramu IX. smatraju božanstvom pa u skladu s tim spominjanje njegovog imena uzalud doživljaju kao bogohuljenje, zbog kojeg se kažnjava zatvorskom kaznom od tri do 15 godina.

Kralj Rama IX. je i najbogatiji vladar na svijetu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što je najdugovječniji vladar na svijetu, Rama je i najbogatiji. Naime, njegov se imetak penje na nevjerojatnih 35 milijardi američkih dolara, što bode oči mnogima u svijetu, ali ne i njegovim sunarodnjacima koji ga vide kao najzaslužniju osobu za prosperitet Tajlanda.

Koliko je u domovini cijenjen i voljen najbolje pokazuju proslave njegovog rođendana u prosincu - tada je cijela zemlja "zavijena" u žuto, boju koja simbolizira odanost kruni. Oni Tajlanđani koji u tim trenutcima ne iskazuju oduševljenje kraljem, doživljavaju se kao otpadnici.

Takvu podaničku kulturu većina analitičara objašnjava time što Tajland ima tradiciju od 800 godina kraljevstva, ali i u tome što zemlja nikad nije bila kolonizirana, što se pripisuje mudrosti tamošnjih vladara.

Ig.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara