Tajna je razotkrivena: Slovenci Piranski zaljev žele zbog nafte i plina, a ne otvorenog mora?!

Tajna je razotkrivena: Slovenci Piranski zaljev žele zbog nafte i plina, a ne otvorenog mora?!

Tekst: I.M.
Foto: Ilustracija

UZ OBALU Istre leže gotovo milijarda barela nafte i milijarde kubika plina - i upravo to je navodno pravi razlog zbog kojeg Slovenci toliko žarko žele cijeli Piranski zaljev. "Sloveniju i njezine političare ne zanima režim plovidbe niti ribarenje u Jadranskom moru. Njihov je cilj osigurati suverenitet nad dijelom sjevernog Jadrana ispod čijeg dna se nalaze ogromne količine nafte i plina te steći suverenitet nad lijevom obalom Piranskog zaljeva kako bi mogli eksploatirati rudno bogatstvo koje se nalazi ispod kamenoloma", ustvrdio je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju umirovljeni časnik HV-a Nediljko Pušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pušić oslonac svojim tvrdnjama nalazi u relevantnoj dokumentaciji svjetskih institucija i stručnjaka kojom raspolaže. Istraživati misteriju oko slovenske pomame za Piranskim zaljevom Pušić je počeo u siječnju prošle godine - proučavao je stare zemljovide i nautičke karte te utvrdio da se granice tijekom stoljeća poklapaju, a onda je odgovor pronašao na topografskim kartama - i to onim američkima. Naime, na njima su bili numerirani i kamenolomi - koji se nalaze samo na lijevoj, hrvatskoj obali Piranskog zaljeva.

"Tada mi je postalo kristalno jasno da odgovore na pitanja o problematici razgraničenja u Piranskom zaljevu moram tražiti u zemlji, pod morem, odnosno u geologiji sjevernog Jadrana", kaže Pušić, koji je u izvješćima Geološke službe američke vlade našao precizne procjene količina nafte, plina i tekućeg plina u sjevernom Jadranu. Prema procjenama iz 2000. godine, uz zapadnu obalu Istre te u zapadnoj i južnoj Istri nalaze se milijuni barela neotkrivene nafte i milijarde kubika plina. Polovica navedenih količina, osobito plina, nalazi se u akvatoriju Umaga i Savudrije - "Dimniku" kojeg Slovenci žele "zbog slobodne plovidbe".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara