Tajni Pentagonovi obavještajci u BiH

Tajni Pentagonovi obavještajci u BiH
PRIPADNICI tajnog obavještajnog odjela američkog Pentagona, o čijem postojanju su ovoga tjedna izvijestili američki mediji, već djeluju u Iraku, Afganistanu i u Bosni i Hercegovini, objavio je u srijedu Glas Amerike (VOA).

Pripadnici obavještajnog odjela pod nazivom "Ogranak za stratešku potporu", koji djeluje uz specijalne postrojbe američke vojske, već se nalazi u Iraku, Afganistanu kao i Bosni i Hercegovini gdje, navodno radi na hvatanju odbjeglih optuženika za ratne zločine Radovana Karadžića i Ratka Mladića, navodi VOA.

Bivši operativac CIA-e i vojne obavještajne službe Philip Giraldi ocijenio je u razgovoru za VOA da obavještajna zajednica do sada nije otkrila gdje se Karadžić i Mladić nalaze zbog neusklađenosti u radu vojski zemalja koje čine NATO, potpore koju odbjeglima pružaju mreže simpatizera te suparništva pojedinih zemalja koje su uključene u zbivanja na Balkanu.

Navodeći kako je al Qaeda i neke slične skupine djelovala na Balkanu u potpori muslimanima u BiH tijekom rata Giraldi je rekao kako je pitanje ima li i sada ostataka njihovog djelovanja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog toga, ali i nekih drugih razloga Balkan je još uvijek duboko u tranziciji, a obavještajni rad u tom podrucju je od kritičnog značaja", rekao je Giraldi, sada obavještajni analitičar.

"Vrlo je važno, ne samo za Sjedinjene Države, nego i za europske zemlje, kao što je Njemačka, da uspostave obavještajnu i policijsku suradnju u toj regiji...to je vrlo važno u idućih nekoliko godina", dodao je on.

Na pitanje je li Hrvatska zanimljiva SAD-u za obavještajnu suradnju, Giraldi je rekao kako Hrvatska, koja je jednom nogom u Europskoj uniji, a drugom na Balkanu, može pomoći zemljama kao što su SAD, Njemačka ili Francuska da "razumiju dinamiku zbivanja" i "pomognu lakšem prelasku zemalja iz te regije u europsku budućnost".

"Siguran sam da američki i hrvatski obavještajci surađuju, te da hrvatski obavještajci imaju veze s američkom Središnjom obavještajnom službom CIA-om i siguran sam da su od velike pomoći", rekao je on.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara