Tajni svjedok osječkih ubojstava: Ne odustajem ni za pedalj

KRUNOSLAV FEHIR, tajni svjedok ubojstava u Osijeku počinjenih 1991. godine, uputio je zanimljivu poruku u redakciju Novog lista. 29-godišnji Fehir, za kojeg se pretpostavlja da je Feralov izvor za ekskluzivnu priču sastavljenu na osnovu iskaza kojeg je 6. srpnja dao Državnom odvjetništvu.

Novi list je u utorak objavio da je od tajnog svjedoka dobio poruku zanimljivog sadržaja, u kojoj se kaže: "Ne odustajem ni za pedalj. Sve me ovo još više učvrstilo u odlučnosti da pomognem sankcioniranju ubojstava koja sam vidio i o kojima sam nedavno svjedočio državnome odvjetniku i u posljednjem broju Feral Tribunea."

Zamjenik glavnog državnog odvjetnika, Dragan Novosel, dao je u razgovoru za Novi list nekoliko kontradiktornih izjava. Tako je kazao da "nikakav tajni svjedok nije dao iskaz Državnom odvjetništvu", iako je njegov nadređeni, Mladen Bajić, još ranije implicitno potvrdio suprotno.

Odmah potom Novosel je dodao kako spis o osječkim ubojstvima nosi oznaku službene tajne, te kako da Bajić nije ovlastio da govori o tome.

Novosel je u ponedjeljak u razgovoru za Radio 101 kazao kako ne može reći je li bilo tko uključen u program zaštite svjedoka, jer ga u tome priječi članak 305a Kaznenog zakona, čime je implicirao da zaštićeni svjedok u slučaju osječkih ubojstava ipak postoji.

Podsjetimo, svjedok je u razgovoru za Feral nedvosmisleno ustvrdio da je Branimir Glavaš pripadnicima tzv. Branimirove osječke bojne osobno izdavao naređenja o ubojstvima srpskih civila.

Glavaš je, nakon što je u Feralu objavljen dotični članak, potom ustvrdio da je 1991. njegov nadređeni bio aktualni predsjednik Sabora, Vladimir Šeks, a ovaj pak nije želio komentirati Glavaševe tvrdnje.

Otac tajnog svjedoka, Josip Fehir, je u nedjelju na press konferenciji izvijestio javnost kako je njegov sin nestao, te iznio sumnju da je odveden u Državno odvjetništvo u Zagreb.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, priopćio je da Državno odvjetništvo u suradnji s policijom stalno radi na otkrivanju počinitelja ubojstava u Osijeku te da je policija do sada razgovarala s velikim brojem osoba, od kojih su neke dale izjavu državnom odvjetniku, pa i istražnom sucu. No, u priopćenju se ne navode nikakve pojedinosti vezane uz dosadašnje tužiteljske poteze, policijske izvide i saslušanja svjedoka.

U utorak je Josip Fehir, koji je u nedjelju ustvrdio da mu je sin Krunoslav odveden u Državno odvjetništvo jer je kao svjedok povezan s navodnim likvidacijama osječkih civila 1991., danas je izjavio kako je Krunoslav navodno 2001. bio sudionik kažnjiva djela, zbog čega se možda spreman nagoditi samo da protiv njega ne bude pokrenut kazneni postupak.

Na današnjoj konferenciji za novinare u uredu osječkih odvjetnika Marka i Zdravka Dumančića Fehir je, pročitavši izjavu za medije, kazao kako se njegov sin (policajac) od 14. srpnja nije javio nikomu od rodbine i prijatelja, a da je u međuvremenu saznao da je Krunoslav navodno bio sudionik u počinjenju kažnjiva djela, izazivanju eksplozije kontejnera.

"Saznao sam kako se vjeruje da je Krunoslav bio sudionik pri izazivanju eksplozije kontejnera u dvorištu Policijske uprave u Osijeku u ljeto 2001. To je on iznio pred više svojih znanaca i prijatelja, što su mi neki od njih i potvrdili. Provjerom kod pouzdanih osoba utvrdio sam da je ta činjenica vjerojatno poznata policiji i Državnom odvjetništvu te da je to mogući razlog zbog kojega je moj sin sada spreman sklopiti bilo kakvu nagodbu i svjedočiti bilo što samo da protiv njega ne bude pokrenut kazneni postupak za to kažnjivo djelo, ako ga je doista počinio", rekao je Josip Fehir.

Pozvao je sina da, "ako je doista bio sudionik u počinjenju toga kažnjivog djela, prihvati svoju odgovornost za ono što je učinio, umjesto da posluži kao oruđe onima kojima je cilj oblatiti Domovinski rat i sve koji su se u tom ratu časno borili i pobijedili".

Josip Fehir i odvjetnik Zdravko Dumančić nisu željeli odgovarati na novinarske upite, a Dumančić je kazao kako se "u interesu istrage" više ne može ništa reći.

Konferencija za novinare prvotno je bila sazvana u uredu odvjetnika Dražena Matijevića, ali je nakon petnaestak minuta pismenim ispravkom sazvana u uredu odvjetnika Dumančića.

Netom što je poslan poziv na konferenciju za novinare u uredu odvjetnika Matijevića, nezavisni saborski zastupnik Branimir Glavaš medijima je poslao poziv za konferenciju s temom "Politička montaža Državnog odvjetništva u slučaju Paulin Dvor", ali je u međuvremenu medijima poslao dopis u kojem izvješćuje da je odgađa za sutra u 10 sati.

"Razlog odgode je konferencija za novinare Josipa Fehira koja je održana uoči termina za koji sam sazvao konferenciju za novinare", stoji u obavijesti zastupnika Glavaša.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara