Tajnik Svete Stolice kritizira nacrt uropskog ustava

TAJNIK Svete Stolice za odnose s drugim državama Jean Louis Tauran oštro je u petak kritizirao nacrt europskog ustava u kojem se spominje čak i prosvjetiteljstvo a ne kršćanstvo kao temelj civilizacije Europe, javlja novinska agencija KTA.

"U nacrtu preambule postoji evidentna neravnoteža. Citiraju se filozofske struje prosvjetitelja a ne spominje se kršćanstvo. To je ideološka operacija koja otkriva prepotentnu tendenciju revizije povijesti", rekao je Tauran za "Corriere della Sera".

"Ako se gleda s objektivnim duhom povijest Europe, onda se ne može ne priznati da je kršćanstvo dalo specifični prilog u formiranju njezine kulture i humanizma. Zar škole i sveučilišta koji su učinili Europu velikom nisu rođene u samostanima?" kaže Tauran.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vezi s primjedbama kako bi uz kršćanstvo trebalo spomenuti i ostale religije, šef vatikanske diplomacije odgovara kako se govori o "kulturnom naslijeđu, a ne o sadašnjosti i budućnosti".

"Točno je da bi se, ako se govori o sadašnjosti i budućnosti, trebalo citirati judaizam i islam uz kršćanstvo, ali jasno je da je u povijesti kršćanstvo bilo dominantno", smatra Tauran, ocjenjujući da "spominjanje kršćanstva nije prisila, već pravedno priznanje baštine iz koje se nadahnjuje najveći dio Europljana".

Tauran je izrazio nadu da će se tijekom rasprave na Konvenciji i međuvladinoj konferenciji ispraviti ta "greška" u nacrtu europskog ustava.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara