Tajvan: Kina prisilila Liberiju na prekid veza s Tajvanom

LIBERIJA je u nedjelju prekinula veze s Tajvanom i uspostavila veze s Kinom nakon pritiska Pekinga, objavilo je tajvansko Ministarstvo vanjskih poslova.

Eugene Chien, ministar vanjskih poslova Tajvana, politički izolirane otočne države koja teži međunarodnom priznanju, rekao je da je Kina za taj potez iskoristila svoj utjecaj u Ujedinjenim narodima, koji šalju 15.000 pripadnika mirovnih snaga u Liberiju.

"Republika Kina (službeni naziv Tajvana) oštro se protivi i osuđuje Kinu što koristi UN za pritisak na naš međunarodni položaj", stoji u priopćenju tajvanskog Ministarstva vanjskih poslova.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njegovim riječima, Kina je zaprijetila da neće sudjelovati u financiranju misije u Liberiji za koju je potrebno osigurati 250 milijuna dolara.

Kina drži Tajvan, koji ima vlastitu vladu, odbjeglom pokrajinom koja bi se trebala ponovno pripojiti matici zemlji i zaprijetila je napadom na Tajvan ako on odluči proglasiti neovisnost.

Nakon odluke Liberije, broj zemalja koje priznaju Tajvan a ne Kinu spao je u prošlom desetljeću na 26, uglavnom siromašnih država Afrike i Južne Amerike.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara