Tajvan: Kineska vojska nije pojačala pripravnost, rezultati ipak na provjeri

KINESKA narodna armija nije promijenila stupanj pripravnosti zbog nedoumica oko rezultata tajvanskih izbora, objavljeno je u ponedjeljak, kad je i tajvanski vrhovni sud prihvatio oporbeni zahtjev da provjeri rezultate predsjedničkih izbora.

"Nije mi poznato da je vojska primila bilo kakvu naredbu u vezi s mijenjanjem statusa pripravnosti", rekao je glasnogovornik kineskoga ministarstva obrane, ali nije želio komentirati pisanje kineskoga lista South China Morning Post prema kojemu je Kina vojsci povisila stupanj borbene spremnosti i spremna je napasti Tajvan pojača li se napetost oko izbornih rezultata.

Tajvanski je predsjednik Chen Shui-bian u nedjelju tijesnom pobjedom izborio još jedan mandat, ali je vrhovni sud prihvatio zahtjev za provjerom izbornih rezultata.

"Prihvatili smo dva slučaja, a razmatranje će biti završeno u roku od šest mjeseci", rekao je predsjednik tajvanskoga vrhovnog suda Chang Chin-hsiung novinarima, kako je javila agencija dpa. "Sud će se tim slučajem baviti pošteno i transparentno. Nadamo se da će javnost vjerovati našem pravosudnom sustavu", dodao je.

Oporbeni čelnik Lien Chan izbore je izgubio za samo trideset tisuća glasova, odnosno 0,24 posto, samo dan nakon što je na predsjednika izvršen atentat u kojem su on i potpredsjednica Annette Lu lakše ranjeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kad su u nedjelju objavljeni službeni izborni rezultati, Lien je rekao da su izbori bili nepošteni, tražio hitno ponovo prebrojavanje glasova i podnio tužbu kojom traži poništenje rezultata.

I nakon izbora 2000. kad je nezavisnosti Tajvana skloni Chen Shui-bian postao predsjednik, Kina je to doživjela kao krupnu prijetnju jer ona taj otok smatra svojom pobunjenom pokrajinom. Kina je tada prijetila vojnom intervencijom ako se Tajvan počne kretati prema nezavisnosti.

Kina je vojnim porazom 1895. izgubila Tajvan koji je pripao Japanu, ali ga je nakon Drugoga svjetskog rata vratila pod svoj nadzor.

Nakon kineske komunističke revolucije 1949. dva su milijuna nacionalista pobjegla na Tajvan i na temelju ustava iz 1947. koji je vrijedio za cijelu Kinu uspostavila vlast na tom otoku. Idućih pet desetljeća vladajuće su se garniture postupno demokratizirale i u strukture vlasti uključile i domaće stanovništvo.

Na izborima 2000. Tajvan je doživio prvi miran prijenos vlasti s Nacionalističke stranke (Kuomintanga) na Demokratsku progresivnu stranku.

Cijelo to vrijeme otok napreduje i postaje jedan od istočnoazijskih gospodarskih "Tigrova". Osim gospodarskih, glavna politička pitanja i dalje su odnosi s Kinom, osobito pitanje mogućega ujedinjenja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara