Tajvan otkrio visokopatogeni soj ptičje gripe

TAJVAN je otkrio visoko patogeni soj ptičje gripe H7N3 u izmetu ptica selica te upravo istražuje nije li se taj virus već proširio na obližnje peradarnike, objavilo je tajvansko ministarstvo poljoprivrede.

Kao i smrtonsni soj virusa ptičje gripe H5N1, koji je usmrtio više od 60 ljudi diljem Azije, tako i H7N3 može zaraziti ljude, kazao je vladin dužnosnik.

Dodao je da se upravo provode ispitivanja na peradarnicima smještenima u opsegu od 3 kilometara.

Uzorak H7N3 pronađen je na močvarnome tlu u južnome gradu Tainanu, objavilo je ministarstvo u pripćenju.

To je drugi slučaj otkrića virusa ptičje gripe na Tajvanu.

Virus H7N3 koji se potencijalno može prenijeti na ljude prvi je put bio otkriven u purana u Britaniji 1963. godine a zadnji put, koliko je poznato, pojavio se kod peradi u Kanadi u proljeće 2004., prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO).

WHO-u navodi da su virusi H5 i H7 jedini podtipovi ptičje gripe koji su izazvali epidemije visokokopatogene bolesti.

Još jedno žarište u središtu Kine

Kina je danas objavila da je pronađeno novo žarište ptičje gripe tipa H5N1 na jednoj farmi u pokrajini Anhui, deveto u toj zemlji u posljednjih mjesec dana.

Od bolesti je uginulo oko 800 komada peradi u selu Fanwei blizu Huainana, preciziralo je ministartsvo poljoprivrede na svojoj internet stranici.

Uguinula perad je otkrivena 6. studenoga, a rezultati testova su u ponedjeljak potvrdili da se radi o ptičjoj gripi koju uzrokuje virus H5N1, dodalo je ministarstvo.

Otkriveno novo žarište u Rumunjskoj

Novo žarište ptičje gripe otkriveno je u delti Dunava gdje je virus H5 zabilježen kod četiri kokoši u Caraormanu, objavilo je ministarstvo poljoprivrede.

Dodatni testovi bit će provedeni kako bi se odredilo radi li se o visoko patogenom virusu H5N1, istaknuo je glasnogovornik ministarstva Adrian Tibu.

"Jasno je da smo suočeni s novim žarištem ptičje gripe", kazao je ministar poljoprivrede Gheorghe Flutur na tv postaji Realitatea.

"Selo kojemu se pristupa isključivo riječnim putem već je stavljeno u karantenu", dodao je on.

Veterinarska služba počet će tijekom dana ubijanje 2000 peradi, dok će uzgajivači dobiti odštetu.

Dva žarišta ptičje gripe već su otkrivena prošlog mjeseca u delti Dunava, u Ceamurlia de Jos i Maliucu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara