Tajvan želi mir s Kinom

Tajvanski predsjednik Chen Shuibian u subotu je u novogodišnjoj poruci rekao kako Tajvan želi mir s Kinom u 2005. godini, ali je upozorio službeni Peking da ne potcjenjuje odlučnost Tajvana da brani svoju suverenost.

"U prošle četiri godine u više smo navrata nudili maslinovu grančicu Kini", kazao je Chen. "Unatoč našim naporima Kina i dalje uporno nastavlja s vojnim zastrašivanjem Tajvana", dodao je.

Chen je kritizirao Kinu i zbog "anti-secesijskog" zakona kojim stvara zakonski temelj za invaziju na Tajvan. Chen je ocijenio da tim zakonom Kina ne bi samo jednostrano promijenila mirovni status quo u Tajvanskom tjesnacu nego bi zaprijetila regionalnoj stabilnosti i miru.

"Još jednom pozivamo kineske vlasti da ne potcjenjuju volju naroda da brani svoju suverenost, sigurnost i dostojanstvo", kazao je Chen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Anti-secesijski zakon, o kojemu će se raspravljati na zasjedanju Narodnog kongresa u ožujku, trebao bi omogućiti, kako Kina tvrdi, miroljubivo spajanje Tajvana s kineskim teritorijem.

Tajvan se odvojio od Kine građanskim ratom 1949. godine no službeni Peking taj teritorij i dalje smatra svojim.

Također je zahvalio SAD-u, Japanu i drugim saveznicima koji podržavaju Tajvan i pokazuju brigu za mir u Tajvanskom tjesnacu.

(Hina) xbis ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara