Tajvanski birački izašli na neizvjesne izbore

SAMO nekoliko sati nakon pokušaja ubojstva predsjednika Chena Shuibiana tajvanski glasački u subotu su izišli na birališta gdje će odlučiti o idućem čelniku te o tome hoće li se Tajvan politički udaljavati od Kine, svoga glavnoga neprijatelja.

Oko 16 milijuna Tajvanaca izlazi na birališta kako bi izabralo novoga predsjednika i odgovorilo na dva referendumska pitanja: "smatraju li da Tajvan treba pojačati obranu zbog vojne prijetnje Kine" i "podržavaju li održavanje mirovnih pregovora između Tajvana i Kine".

Izbori su neizvjesni, ocjenjuju analitičari. Atentat kojem je Chen pogođen u trbuh, a potpredsjednica Annette Lu u desno koljeno, zasjenio je borbu nacionalističkoga vođe Liena Chana protiv predsjednika Chena.

Još se ne zna hoće li napad utjecati na rezultate izbora. Analitičari kažu da bi Chen mogao dobiti glasove iz sućuti, iako je većina glasača već odlučila na temelju političkih programa predstavljenih u višetjednoj kampanji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Chen, okružen naoružanim tjelohraniteljima glasovao je u svojoj izbornoj jedinici u jednoj školi u središtu Taipeia.

Tajvanski ured za nacionalnu sigurnost objavio je da se socijalni problemi kriju iza napada na predsjednika te da je isključena svaka mogućnost političke motivacije ili upetljanosti Kine.

(Hina) xvm ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara