Tajvanski predsjednik i dalje prkosi Kini

Tajvanski predsjednik i dalje prkosi Kini

ZA TAJVANSKOG predsjednika Chen Shui-biana je tradicionalni novogodišnji govor bio prvo važnije pojavljivanje u javnosti nakon iznenađujućeg poraza njegove Demokratske napredne stranke na prošlomjesečnim lokalnim izborima.

U svom govoru je pokazao kako nije nimalo obeshrabren slabim rezultatima njegove stranke niti da će odustati od svog nastojanja da izbori formalnu nezavisnost za otok koji susjedna NR Kina smatra dijelom svog teritorija. Chen Shui-bian se založio za jačanje "tajvanskog identiteta", odnosno najavio još veće kupovine modernog oružja u SAD kako bi se Tajvan mogao uspješno oduprijeti invaziji od strane kineske vojske koja se trenutno nalazi u fazi ubrzane modernizacije.

Chen Shuan-bian i njegova stranka se zalažu za formalno proglašenje nezavisnosti otoka na kome su od 1949. godine utočište pronašli kineski antikomunisti poraženi u građanskom ratu. Tajvan, koji sebe smatra formalnopravnim nasljednikom Republike Kine, bi po tim planovima iz svog ustava odbacio svaku mogućnost za eventualno ujedinjenje odnosno reference na maticu zemlju.

Kineska vlada je u više navrata izjavila kako takav korak ne bi završio bez ozbiljnih posljedica koji ne isključuju vojnu akciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi su očekivali da će, s obzirom na rekordno nisku popularnost predsjednika i njegove stranke, kao i činjenicu da parlamentom dominira Nacionalistička stranka, koja se zalaže za očuvanje veza s Kinom, Chen Shuan-bian u svom govoru sugerirati pomirljiviji ton prema Pekingu. Umjesto toga, njegov govor mnogi tumače kao potvrdu planova za održavanje referenduma o promjeni tajvanskog ustava do 2007. godine.

Projekt tajvanske nezavisnosti danas nema takvu popularnost kada je imao u prošlosti, i to ne samo zbog sve veće kineske vojne moći. Nekadašnji "azijski tigar" je s vremenom postao beznačajni patuljak u usporedbi sa spektakularnim procvatom kineske privrede. To se odrazilo i kroz sve veće investicije kineskih poduzeća u Tajvan, kao i sve veću ovisnost tajvanske privrede o kineskom tržištu.

Chen Shuan-bian je u svom govoru obećao kako će pokušati zauzdati te trendove i zaustaviti liberalizaciju koja je u tajvanskom slučaju "umjesto globalizacije donijela sinizaciju".

Nije trebalo dugo čekati da na ove riječi reagiraju tajvanske burze. Na njima je zabilježen najveći pad vrijednosti dionica u posljednjih nekoliko mjeseci.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara