Tajvanski predsjednik predlaže demilitariziranu zonu u Tajvanskom tjesnacu

TAJVANSKI predsjednik Chen Shuibian predložio je u utorak Kini mirovni paket koji uključuje razmjenu ureda za vezu i uspostavu demilitarizirane zone u Tajvanskom tjesnacu.

Osim uspostave demilitarizirane zone u Tajvanskom tjesnacu, plan se bavi i političkim i gospodarskim odnosima starih suparnika.

"Tajvan će, nakon predsjedničkih izbora 20. ožujka, pozvati Kinu da na Tajvan pošalje izaslanika radi pregovora o poboljšanju odnosa. Dvije strane razmijenit će urede za vezu i stalne predstavnike koji će prenositi poruke", najavio je Chen novinarima uoči predsjedničkih izbora 20. ožujka na kojima će tražiti drugi mandat.

Prema "Okviru za mir i stabilnost", dvije strane trebale bi se odreći uporabe sile, suzdržati se od jednostranih promjena statusa quo u Tajvanskom tjesnacu i međusobno si priznati suverenost.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Chen predlaže i zakonsku zaštitu građana Tajvana i Kine, definiranje područja nadležnosti i prekid miješanja u nastupe dviju strana na međunarodnoj pozornici.

Tajvanski analitičari upozoravaju ipak da Peking na plan vjerojatno neće pozitivno reagirati jer ne priznaje kinesko načelo "jedne Kine" prema kojem je Tajvan dio Kine.

(Hina) zt sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara