Talibani napadaju po cijelom Afganistanu

TALIBANI su, nakon svojevrsnog zimskog sna, u zadnjih mjesec dana pojačali aktivnosti, čime žele dati do znanja da će, unatoč najavljenoj akciji iskorjenjivanja, saveznička koalicija u Afganistanu imati velikih problema s njima. Sinoć su, nakon više sati borbe, uspjeli zauzeti okrug Giro u provinciji Ghazni, na istoku zemlje, pri čemu su poginuli lokalni gradonačelnik i šef policije.

"Okrug Giro je sinoć pao, nakon žestokih borbi između talibana i policije", rekao je lokalni zapovjednik afganistanske vojske. Zamjenik guvernera provincije Ghazni rekao je da su talibani usto uništili komunikaciju i zapalili nekoliko zgrada. Pri napadu su poginuli lokalni gradonačelnik i četvorica policajaca, od kojih je jedan šef policije. Policijska pojačanja su poslana u Giro, ali zasad ga još nisu vratili od talibana.

Giro se nalazi oko 320 km od provincije Helmland, u kojoj su stacionirane savezničke snage. Glasnogovornik saveznika u Helmlandu rekao je da je svjestan da je Giro pao, ali da su detalji o događaju još prilično nejasni.

Saveznička koalicija je najavila veliku akciju napada na talibane u provinciji Helmland, u čijem srcu se proizvode ogromne količine opijuma, kojim talibani financiraju dobar dio svojih aktivnosti.

U drugim krajevima Afganistana je također aktivno. U istočnoj provinciji Khost su neidentificirani napadači ubili policajca, njegovog rođaka i vozača auta u kojem su se nalazili. Dvojica sumnjivaca su uhićeni, ali još nije jasno radi li se o pobunjeničkom napadu ili o osobnim razmiricama.

U južnoj provinciji Uruzgan su talibani u srijedu navečer napali policijsku patrolu, pri čemu je poginulo šest talibana i četiri policajca.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara