Talibani oslobodili dvoje južnokorejskih taoca

ČETVRTI dan pregovora talibana i afganistanskih vlasti, ipak je, čini se, urodio plodom.
Danas su dvije taokinje oslobođene nakon gotovo mjesec dana zatočeništva u afganistanskoj pokrajini Ghazni, piše Sunday Times.

Smatra se da je glavni razlog puštanja Kim Kyung Ja i Kim Ji Na's, njihovo loše zdravstveno stanje. Još se, međutim ne zna što su korejske vlasti ponudile zauzvrat, te da li ovaj potez znači da je uskoro moguće i oslobađanje preostalih taoca.

Podsjetimo, talibani su već ubili dva muška taoca, nakon što su afganistanske vlasti odbile  njihove zahtjeve za oslobađanje zatočenih talibana u zamjenu za oslobađanje Južnokorejaca.

Smatra se kako je oslobađanje nekolicine taoca vrlo neuobičajen potez za talibane.
Oslobođene žene u Crveni križ je odveo jedan od mještana, koji je bio posrednik u pregovorima sa talibanskim pobunjenicima. Vidjevši službenike Crvenog križa, žene su briznule u plač, a jedna od njih izjavila je kako se dobro osjeća, piše Sunday Times.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj dogovor razljutio je afganistanske vlasti, budući da je njihov prijedlog bila vojna akcija u suradnji s američkom vojskom, akcija koju je službeni Seul spriječio.

Nakon što je pokazan ogroman interes medija širom svijeta za subotnju novinsku konferenciju o pregovorima talibana i korejskih vlasti, Marajudin Pathan, upravitelj pokrajine Ghazni, zabranio je medijsko praćenje talibanskih objava.
"Talibani su teroristička skupina. Ovaj potez medijski bi iskoristili u svrhu svoje promocije. Naravno da im to ne želimo dopustiti", izjavio je upravitelj Pathan.

Afganistanske vlasti ne slažu se sa davanjem ustupaka talibanima, jer bi, smatraju, takav razvoj događaja uzrokovao brojne nove otmice u Afganistanu.
Južnokorejske vlasti odbile su dati bilo kakav komentar o mogućim ustupcima, sve dok preostalih 19 taoca ne bude oslobođeno.

Ma.N.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara