Talibani ubili afganistanskog novinara dva dana prije isteka roka o pregovorima s vladom

AFGANISTANSKI novinar Ajmal Naqshbandi, za kojega su talibani u Afganistanu nedavno objavili da su ga ubili nakon što je vlada odbila izaći u susret njihovim zahtjevima da puste iz zatvora jednoga od talibanskih vođa, ubijen je 48 sati prije isteka roka dogovorenog za pregovore s vladom, javljaju agencije.

Naqshbandi, koji je prošloga mjeseca u južnom Afganistanu otet zajedno s talijanskim novinarom Daniellom Mastrogiacomom, a koji je, za razliku od svog nesretnog kolege oslobođen, ubijen je u nedjelju u 3 sata poslije ponoći po lokalnom vremenu, kazao je Shahbuddin Atal, glasnogovornik višeg talibanskog zapovjednika Mullaha Dadullaha, u telefonskom razgovoru s nepoznate lokacije za jedne afganistanske novine.

Kazao je kako je tijelo ubijenog afganistanskog novinara ležalo u području Loya Wala (okružje Hazarjusft) u Helmandu, na istom mjestu gdje je novinar talijanske La Repubblice, Mastrogiacomo, predan talijanskim službenicima 19. ožujka, odnosno 15-ak dana nakon što je otet.

Iz obavještajne uprave u nedjelju su tijekom novinske konferencije u Kabulu, a na kojoj su potvrdili smrt novinara, prozvali talibane zbog nesurađivanja u pregovorima.

Mastrogiacomo i njegovi afganistanski kolege (uz Mastrogiacoma i Naqshbandija otet je i njihov vozač, kojega su talibani također ubili) koji su bili na zadatku jer su trebali intervjuirati višerangirane talibanske vođe u južnom Afganistanu, zatočeni su pod optužbama da su britanski špijuni.

Dok je talijanski novinar oslobođen u zamjenu za pet talibanskih zarobljenika, i to u dogovoru koji još uvijek nije objavljen u javnosti, afganistanska je vlada bila podijeljena u mišljenjima treba li pregovarati za Naqshbandijevo oslobođenje ili ne. Afganistanski je ministar vanjskih poslova Rangin Dadfar Spanta prošli mjesec jednom prilikom tako izjavio kako nikada ne bi pristao na pregovore s talibanima koji bi rezultirali oslobađanjem zatočenih terorista.

Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara