Talibani ubili desetoricu francuskih vojnika

DESET francuskih vojnika je danas ubijeno od strane talibana u borbama u okolici afganistanske prijestolnice Kabula, javljaju svjetske agencije.

NATO, koji zapovijeda međunarodnim snagama u Afganistanu (ISAF), je priopćio kako je do pogibije došlo kada je jedna od francuskih patrola upala u talibansku zasjedu 50 km istočno od Kabula.

Zasjeda je bila dobro organizirana, a u njoj su "s više položaja" sudjelovali talibani i al-Qaedini dragovoljci, tvrdi afganistanski obavještajni časnik u izjavi za BBC. Prema njegovim riječima, Francuzi su napadnuti teškim mitraljezima i "drugim oružjem".

Današnji incident se smatra najpogubnijim po francusku vojsku otkako je ona, zajedno s kontingentima drugih država, počela sudjelovati u mirovnoj operaciji u Afganistanu 2002. godine. Trenutno se u Afganistanu nalazi oko 1670 francuskih vojnika, a njihov broj će se povećati nakon što je francuski predsjednik u tom smislu dao garancije američkom predsjedniku Bushu.

Francusko Ministarstvo vanjskih poslova će tijekom dana dati službenu izjavu, a očekuje se i da Sarkozy povodom incidenta dođe u posjet Kabulu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je priopćeno kako su noćas iz okolice Kabula ispaljena dva projektila koja su pala u sam grad, nedaleko od stožera ISAF-a.

U provinciji Kandahar je jedna od NATO-vih patrola naletjela na minu na cesti, dok su u provinciji Khost šestorica bombaša-samoubojica likvidirana prilikom pokušaja napada na savezničku bazu.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara