Talijanska novinarka predala Amerikancima dosje o uranu

TALIJANSKA novinarka Elisabetta Burba predala je američkom veleposlanstvu u Rimu dosje s lažnim dokumentima koje je prikupila o navodnoj prodaji urana iz Nigera u Irak, kazala je u intervjuu što ga donosi dnevni list "Corriere della Sera".

Ti lažni dokumenti, jer prodaje nigerijskog urana Sadamu Huseinu za proizvodnju nuklearne bombe stvarno nije bilo, dospjeli su do CIA-e.

Prodaja urana Iraku bila je jedan od argumenata kojim je američki predsjednik George W. Bush, u svome obraćanju naciji u siječnju, opravdavao pokretanje rata protiv Irak.

Burba, novinarka tjednika "Panorame", došla je, kako je kazala u intervju za list "Corriere della Sera", na osnovu nekih izvora, do informacije o navodnoj prodaji urana Saddamu Huseinu.

To se dogodilo "u listopadu 2002. kada mi je jedan moj izvor, koji se do tada pokazao vjerodostojnim, predao neke dokumente o tome da je Irak iz Nigera kupio uran. Shvatila sam da bi to mogla biti svjetska senzacija, ali upravo sam zbog toga bila zabrinuta. Jer ako je riječ o lažima i ja ih objavim, završila bih novinarsku karijeru", kazala je Burba za dnevnik.

Dodala je da je o tome razgovarala u redakciji te je i otputovala provjeravati istinitost priče u Nigeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U dokumentu, koji je posjedovala, govorilo se o nevjerojatnoj količini urana - 500 tona, koja je trebala krenuti iz Niameya u Atlantik gdje bi bila prekrcana na druge brodove. To je bilo gotovo sve što je imala. U Nigeru, dakako nije došla do drugih podataka te je, po povratku u Rim sve objasnila glavnom uredniku Carlu Rosselliju, koji je ipak zatražio dodatnu provjeru.

"Rosselli mi je organizirao susret s nekim ljudima iz američkog veleposlanstva. Otišla sam sama i predala im dosje. Nitko mi više nije rekao ništa i u svakom slučaju bili smo već odlučili da to ne objavimo, jer nisu bile moguće dalje provjere vjerodostojnosti cijele stvari i nismo htjeli riskirati", rekla je Burba.

O tim dokumentima nije razgovarala s talijanskom tajnom službom SISMI, pa je, prema tome, točno da SISMI i nije mogao emititrati te dokumente američkoj tajnoj službi, rekla je Burba.

Talijanska vlada je opetovano opovrgavala da je talijanska tajna služba obavijestila američku ili britansku službu o prodaji nigerijskog urana Iraku.

Burba je najavila da će po povratku s godišnjeg odmora u "Panorami" objaviti cijelu priču o tome kako je došla do lažnih dokumenata koji su postali jedan od argumenata za rat protiv Sadama Huseina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara