TALIJANSKA OBAVJEŠTAJNA SLUŽBA POD ISTRAGOM ZBOG IRAKA

Talijanske vlasti pokrenule su u utorak istragu koja bi trebala pokazati jesu li talijanske obavještajne službe Amerikancima i Britancima proslijedile informaciju o tome da je Irak pokušao u Africi kupiti uran. L

Američki predsjednik George W. Bush iskoristio je u siječnju tu tvrdnju kao jedno od opravdanja za rat, no Bijela kuća prošlog je tjedna objavila da je ona bila utemeljena na krivotvorenim dokumentima.

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini ponovno je u utorak opovrgnuo da su talijanski obavještajci stranim službama prenijeli bilo kakvu dokumentaciju o tom slučaju, no odbio je reći postoji li ona.

Potvrdio je također da su rimski istražitelji otvorili istragu o navodnoj ulozi talijanske obavještajne službe u tom slučaju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozivajući se na neimenovane američke dužnosnike, The Los Angeles Times objavio je u ožujku, prije početka rata u Iraku, da je Italija nabavila te inkriminirajuće dokumente i možda ih čak i platila, no nije spomenuta mogućnost da ih je Italija možda krivotvorila.

Britanski Independent prošloga je mjeseca, pozivajući se na neimenovane izvore, objavio da su talijanske vlasti dobile dokumente od jednog diplomata iz nigerskog veleposlanstva u Rimu.

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw rekao je u ponedjeljak da informacija o iračkoj kupnji urana potječe iz treće zemlje, no naglasio je da ona nije utemeljena na krivotvorenim dokumentima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara