Talijanska obitelj tradicionalno konzervira tijela papa

JEDNA obitelj zadužena je već generacijama za konzerviranje posmrtnih ostataka papa kako bi mogli biti izloženi pogledima vjernika, piše u nedjelju talijanski dnevnik Corriere della Sera.

Obitelj Signoracci, čiji su aktualni pripadnici inače zaposleni u komunalnoj službi, stručnjaci su za balzamiranje i znanje konzervacije i prenose se s oca na sina.

Dosad je taj posao obitelj obavila na posmrtnim ostacima trojice papa - Ivana XXIII., Pavla VI. i Ivana Pavla I., piše list.

"Potrudit ćemo se da i ovaj put budemo na visini" zadaće, kazao je Cesare Signoracci, rastužen viješću o smrti pape Ivana Pavla II.

Ekshumirano povodom prijenosa u Baziliku sv. Petra 2001. godine tijelo Ivana XXIII. bilo je u odličnom stanju, 38 godina nakon smrti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Spreman sam, napravit ću svoj posao najbolje što mogu, kao što su to radili moj otac i njegova braća. Sada čekam da me pozovu svaki trenutak", dodao je.

Ostaci Ivana Pavla II. koji je u subotu navečer preminuo u Vatikanu bit će podvrgnuti konzerviranju kako bi mogli biti izloženi pogledima vjernika u Bazilici sv. Petra.

Corriere della Sera piše da su još prije sto godina pape bile doslovce balzamirane, ali da je Pio X. odlučio prekinuti taj običaj.

Nakon Pia X. dopušteno je samo nekoliko intervencija na posmrtnim ostacima papa kako bi mogli biti izloženi pogledima vjernika.

Vatikan je objavio da će tijelo pape Ivana Pavla II. biti od ponedjeljka izloženo u Bazilici Svetog Petra.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara