Talijanska policija u strahu od novih mafijaških ubojstava

Talijanska policija u strahu od novih mafijaških ubojstava

UBOJSTVA šestero Talijana koja su se prekjučer dogodila u njemačkom gradu Duisburgu, usmjerila su pažnju javnosti na kalabrijsku mafijašku organizaciju Ndrangheta, koja je dosad bila manje poznata od sicilijanske mafije, objavio je danas BBC.

Šestorica Talijana, od kojih je najmlađi star samo 16 godina, izrešetani su nakon što su izašli iz pizzerije u zapadnonjemačkom gradu. Ndrangheta, ili u prijevodu Časno društvo, organizacija je, koja, pretpostavlja se, broji na desetke tisuća članova.

"Ova organizacija koristi se poslovnim kanalima u Njemačkoj kako bi opravdala te prikrila svoje kriminalne aktivnosti u Italiji, gdje su pod povećalom našeg biroa", izjavio je za BBC Carmelo Petralia, izvršni direktor talijanskog Nacionalnog biroa za borbu protiv mafije, dodavši kako zna za Ndranghetine poslovne veze u Njemačkoj povezane sa pranjem novca.

"Ndrangheta je povezana sa švercom cigareta, ali i razgranatom i dobro uvježbanom krijumčarenjem kokaina po Europi, preko svojih kanala i veza sa kriminalnim skupinama u  Južnoj Americi, Kanadi, te Istočnoj Europi", kazao je Petralia.

Međutim, ubojstva u Njemačkoj predstavljaju novi zaokret u svađi započetoj davne 1991. kada su se suprotni klanovi u kalabrijskom gradu San Luca počeli vrijeđati i gađati jajima, da bi sve završilo smrću dvojice mladića. Zavada suprotstavljenih obitelji, Pelle-Romeo i Nirta-Strangio tako je pokrenula princip "oko za oko", toliko omiljen u talijanskoj mafiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je kulminiralo prošle godine, kada je na Badnjak, na vlastitom kućnom pragu ustrijeljena 33-godišnja Maria Strangio. Petralia navodi i drugi mogući razlog ovih ubojstava.

"Ndrangheta nema hijerarhijsku strukturu. Za razliku od Cosa Nostre, oni nemaju capoa", rekao je Carmelo Petralia, dodavši kako bi njemački masakr mogao značiti početak borbe za prevlast u organizaciji.

"Nepostojanje piramidalne strukture vlasti u ovoj organizaciji predstavlja njenu najveću prednost, ali i najveću slabost", dodaje Petralia, objasnivši kako je policiji teže prodrijeti u samu organizaciju, ali navodeći i kako je problem svađa između više obitelji u Ndrangheti teže rješiv.

Smatra se da počeci djelovanja ove južnotalijanske mafije sežu još u 1861. godinu. Ndrangheta je često optuživana za švercanje oružja i kokaina, a poznati su i primjeri suradnje Ndranghete i Cosa Nostre u podjeli poslova, pazeći da ne ulaze jedni drugima na teritorij. U 1970-im, organizacija se specijalizirala za otmice, a novac koji su zaradili od tog unosnog posla, ulagali su u trgovinu drogom.

Ma.N.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara