Talijanska policija uhitila 32 osobe povezane s mafijaškim obračunom u Njemačkoj

RACIJA više stotina talijanskih policajaca po gradovima južne Italije, većinom u gradiću San Luca, rezultirala je uhićenjem 32 osobe, osumnjičene za organizirani kriminal, piše današnji AP.

Za većinu uhićenih sumnja se da su posredno povezani s incidentom u Njemačkoj, kada je 15. kolovoza u pucnjavi ispred restorana u njemačkom gradu Duisburgu život izgubilo šestero Talijana.

Grad San Luca sjedište je mafijaške organizacije Ndrangheta, lokalne verzije Sicilijanske Mafije, a trojica uhićenih skrivalo se u bunkeru u središtu grada, priopćila je talijanska policija.

"Ovom akcijom u kojoj je sudjelovalo 300-injak policajaca nismo uhitili izravne osumnjičenike za ubojstva u Njemačkoj, ali smo željeli odvratiti klanove od daljnjih međusobnih sukoba", izjavio je Renato Cortese, najviši policijski službenik regije Calabria.

Talijanski ministar unutarnjih poslova Giuliano Amato, kazao je kako je ova akcija "nužan odgovor države na porast nasilja uzrokovan sukobima dvaju mafijaških klanova".

Talijanske vlasti su još davno prije incidenta u Duisburgu izdale naloge za uhićenje 44 osobe povezane s organiziranim kriminalom, a njih desetak još je u bijegu.  Suradnja talijanske i njemačke policije u svrhu uhićenja osoba odgovornih za ubojstva u Njemačkoj, rezultirale su sužavanjem popisa krivaca za ovaj incident.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talijanski mediji izvještavaju o dvojici vođa suprotstavljenih klanova Ndranghete koji su se našli na užem popisu krivaca, a u prilog sumnjama ide i činjenica da su se među žrtvama pokolja u Duisburgu, našla i imena njihove braće.

Podsjetimo, ubojstva u Njemačkoj predstavljaju novi zaokret u svađi započetoj davne 1991. kada su se suprotni klanovi u kalabrijskom gradu San Luca počeli vrijeđati i gađati jajima, da bi sve završilo smrću dvojice mladića. Zavada suprotstavljenih obitelji, Pelle-Romeo i Nirta-Strangio tako je pokrenula princip "oko za oko", toliko omiljen u talijanskoj mafiji.

Sve je kulminiralo prošle godine, kada je na Badnjak, na vlastitom kućnom pragu ustrijeljena 33-godišnja Maria Strangio.

Njemački i talijanski istražitelji susreli su se danas u kalabrijskoj regiji kako bi ocjenili napredak zajedničke istrage te razmijenili prikupljene informacije.

Ma.N.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara