Talijanska unija najavila da neće sudjelovati na izborima za vijeća nacionalnih manjina

POTPREDSJEDNIK Talijanske unije Giacomo Scotti na današnjoj je konferenciji za novinare u Rijeci najavio da Unija neće izići na izbore za vijeća nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne samoprave u cijeloj Hrvatskoj koji se održavaju 18. svibnja.

Scotti je rekao da se Vlada i dalje ponaša arogantno prema nacionalnilm manjinama, da su izbori neozbiljno organizirani, jer je riječ o prekratkim izbornim rokovima pa nema uvjeta za pripremu kvalitetnih predstavnika manjina. Talijanska unija ne može stići izraditi kandidacijske liste u tako kratku roku, kazao je Scotti.

Na tiskovnoj su konferenciji osim talijanske nacionalne manjine sudjelovali i predstavnici Zajednice Bošnjaka Rijeke i Primorsko-goranske županije te Zajednice Srba Rijeke. Bošnjačka zajednica se složila s Talijanskom unijom i najavila da zbog istih razloga neće izići na izbore u Primorsko-goranskoj županiji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zajednica Srba načelno podupire talijanska i bošnjačka stajališta, ali je najavila da će ipak izići na izbore u gradu Rijeci i Županiji, smatrajući da je šteta propustiti priliku da sudjeluje u lokalnoj vlasti.

Izbori za vijeća nacionalnih manjina temelje se na Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, i izabrani predstavnici manjina u vijećima imat će savjetodavnu ulogu u zastupničkim tijelima lokalne samouprave kad se donose odluke bitne za život nacionalnih manjina. Na razini županija vijeća nacionalnih manjina imaju po 25 članova, a u općinama i gradovima 10 tj. 15 članova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara