Talijanska unija traži ostavku Upravnog odbora Narodnog sveučilišta u Trstu

Predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije Silvano Zilli zatražio je danas ostavku članova Upravnog odbora Narodnog sveučilišta u Trstu zbog sudjelovanja u donošenju ´jednostrane, nelegitimne, neosnovane i neprihvatljive odluke o obustavi financiranja kulturnih i obrazovnih aktivnosti za dobrobit talijanske nacionalne zajednice u Hrvatskoj i Sloveniji te pokušaja da tršćansko Narodno sveučilište osnuje podružnicu u Rijeci´.

U priopćenju koje je danas poslano iz Talijanske unije navodi se da je ta novčana potpora predviđena Trajnim planom o ostvarivanju kulturnih i obrazovnih aktivnosti, o kojem su se u prosincu 2002. dogovorili Talijanska unija u Rijeci i tršćansko Narodno sveučilište.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluke, pak, Upravnog odbora Narodnog sveučilišta u Trstu suprotne su politici talijanskog Ministarstva vanjskih poslova i ono ih ne odobrava. Takve odluke uzrokovale su nemjerljivu kulturnu i političku štetu talijanskoj nacionalnoj zajednici u Hrvatskoj i Sloveniji. Štete očuvanju, promicanju i razvoju talijanskog identiteta u Hrvatskoj i Sloveniji, ruše ugled i autonomiju Talijanske unije i subjektivitet talijanske nacionalne zajednice, stoji u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara