Talijanska unija uložila dvije ustavne tužbe

PREDSJEDNIK Izvršnog odbora Talijanske unije (TU) Silvano Zilli izvijestio je danas u Rijeci da je Unija Ustavnom sudu uložila dva prijedloga: da ispita ustavnost Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor i Zakona o područjima županija, gradova i općina.

Zilli je ustvrdio da je izbornim zakonom predstavnicima nacionalnih manjina uskraćeno ustavno opće i posebno pravo biranja zastupnika u Sabor. Po njegovim riječima Ustav propisuje da predstavnici manjina mogu uz opći izbor zastupnika birati i svoje predstavnike manjina. Po novom zakonu o izborima, naveo je, utvrđeno je da svaki građanin može glasovati samo jednom, a time se, po njemu, krše ustavne odredbe.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prijedlogu da se ispita ustavnost Zakona o područjima županija, gradova i općina Unija tvrdi da je navođenje naziva isključivo na hrvatskom jeziku protivno odredbama Ustava, Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i odredbama Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina. Zilli je ustvrdio da je Ustavom zajamčeno uvođenje jezika i pisma manjina u službenu uporabu u pojedinim područjima. To se, po prijedlogu TU-a, odnosi na gradove, općine i naselja u Istri s talijanskom nacionalnom manjinom.

Upravno vijeće riječke izdavačke kuće na talijanskom jeziku, kojemu je Zilli na čelu, izvijestio je, odlučilo je sadašnjeg vršitelja dužnosti ravnatelja "Edita" Fabrizia Radina imenovati još jednom na to mjesto jer se ni nakon četiri natječaja za ravnatelja nije pronašla odgovarajuća osoba.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara