talijanska vlada najavljuje kazne protiv previsokih cijena

Talijanska vlada je najavila, nakon što već danima talijanski listovi objavljuju optužbe talijanskih potrošača o previsokom zaokruživanju cijena zbog promjene s lire na euro, uvođenje strože kontrole i kažnjavanje nepoštenih trgovaca.

U suradnji s organizacijom za zaštitu potrošača ´Altroconsumu´, koja je jedna od 13 takvih udruga u Italiji osnovana još 1973., list ´Corriere della Sera´ objavio je u broju od subote istraživanje usporedbe cijena od prije godinu dana, dakle prije uvođenja eura, s današnjima.

Podaci pokazuju da su cijene porasle za 5,36 posto, a ne za 2,8 posto koliko iznosi službena inflacija. Prema podacima Europske unije, uvođenje eura je na porast inflacije utjecalo samo sa 0,2 u postotnom iznosu u 12 zemalja u kojima je uveden Euro, dok je u Italiji utjecao sa 0,5 postotnim iznosom. No, talijanski su trgovci dodali još svoje poskupljenje, pa je tako npr. kilogram naranača u prosincu koštao 2.305 lira, što je 1,19 eura, a danas košta 1,41 euro što je povećanje od 18 posto. Za 12,9 posto povećana je cijena rajčicama, mesu za 6,4 posto, ulju za 5,5 posto kao i jabukama itd.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara