Talijanska vlada potkupljivala talibane u Kabulu za mir?

Talijanska vlada potkupljivala talibane u Kabulu za mir?

Tekst: I.Ka.
Foto: AFP

BRITANSKI dnevnik Times otkrio je da je talijanska vlada na području Sarobi u provinciji Kabul u Afganistanu s ciljem mira potkupljivala talibane. Talijanska tajna služba je zapovjedniku radikalnih talibana i lokalnim plemenskim vođama platila više od 10 tisuća američkih dolara potkupnine.

Od 2008. godine kada je talijanska vojska predala područje francuskoj vojsci to područje bilo je mirno. Zbog stanja koje je naočigled izgledalo mirno francuski vojnici su krivo procijenili situaciju te su pali u ruke talibana. Nakon toga talibani su napali francuski vojni konvoj pri čemu je živote izgubilo deset francuskih vojnika, a 21 ih je bio ranjen. Američka obavještajna služba je prisluškivanjem telefonskih razgovora saznala da su talijanski vojnici talibane potkupljivali i u provinciji Herat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Timesu "ne gine" tužba zbog spornog članka

Američki veleposlanik u Rimu se zbog toga obratio talijanskom premijeru Silviju Berlusconiju. Službeni Rim je na optužbe u članku oštro reagirao i sve zanijekao. "Berlusconijeva vlada nikada nije odobrila nikakve isplate za potkupljivanje talibana u Afganistanu", javili su iz talijanske vlade.

Talijanski ministar obrane Ignazio La Russa najavio je tužbu protiv dnevnika Times zbog uvredljivih laži o talijanskoj vojsci u Afganistanu. Iz francuske vojske javili su kako je tvrdnja da su francuski vojnici prikrivali informacije o potkupljivanju talibana neistinite i neutemeljene. Optužbe o potkupljivanju zanijekali su također i u NATO-u. "Mi ne potkupljujemo", izjavio je predstavnik ISAF-a u Kabulu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara