talijanski diplomati i predstavnici bujštine o malograničnim propusnicama

Talijanski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Fabio Pigliapoco i generalni kozul Republike Italije u Hrvatskoj Roberto Pietrosanto večeras su u Brtonigli, na inicijativu istarskog podžupana Giuseppea Rote, razgovarali s načelnicima i gradonačelnicima općina i gradova Bujštine o potrebi malograničnih propusnica i nakon ulaska Slovenije u Europsku uniju. L

Večerašnji sastanak u Brtonigli zaključen je dogovorom kako bi na graničnim prijelazima na tom području trebalo osigurati koridor za korisnike malograničnih propusnica.

Malogranične propusnice vrijede na temelju udinskog sporazuma od 1982. godine.

U razgovoru je istaknuto da treba poštivati stečena prava građana pograničnih područja Italije, Slovenije i Hrvatske i nastaviti s postojećim režimom prometa građana u bivšoj "zoni B", odnosno na Bujštini i duž postojeće talijanske, slovenske i hrvatske granice.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno je iskazana želja da ministarstvo vanjskih poslova iz Rima podupre tu inicijativu budući da na Bujštini živi najveći broj pripadnika talijanske nacionalne zajednice u Hrvatskoj i najveći broj korisnika malograničnih propusnica hrvatske i slovenske nacionalnosti.

Talijanski veleposlanik u Hrvatskoj Fabio Pigliapoco tijekom boravka na Bujštini sudjelovao je i na svečanosti obilježavanja 35. obljetnice djelovanja Zajednice Talijana u Brtonigli.

(Hina) spd jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara