Talijanski institut za vanjsku trgovinu organizira seminar o fondu ISPA

TALIJANSKI institut za vanjsku trgovinu (Odjel Veleposlanstva Italije za promidžbu gospodarsko-trgovinske razmjene) organizirao seminar i radionicu o pretpristupnom fondu ISPA koji je okupio predstavnike vodećih europskih institucija: Oskara Benedikta, predstavnika Delegacije europske komisije u Zagrebu, te odgovorne osobe iz Talijanskog udruženja za graditeljstvo ANCE Giulia Guarracina, kao i predstavnika Europske banke za obnovu i razvoj u Zagrebu.

Pretpristupni instrument ISPA (“Instrument Structurel de PréAdhésion”) podržava velika ulaganja u transportnu infrastrukturu i zaštitu okoliša, a kao dio pretpristupne strategije Hrvatska će tijekom razdoblja od 2005. do 2006. godine od fonda ISPA dobiti 60 milijuna eura, pri čemu je za 2005. godinu dodijeljeno je 25 milijuna eura, a za 2006. godinu 35 milijuna eura.

Seminar je namijenjen kako hrvatskim stručnjacima i odgovornim osobama za program ISPA-e, tako i gospodarstvenicima koji djeluju na područjima zaštite okoliša i infrastrukturnih radova s ciljem sklapanja partnerstva radi zajedničkog nastupa na natječajima EU.

Na skupu su svojim izlaganjima sudjelovali predstavnici kompetentnih ministarstava te talijanski stručnjaci, a posebni naglasak seminara bio je na modelu javno-privatnog partnerstva (JPP) te na modalitetima prijava na natječaje EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Model JPP predstavlja komercijalnu suradnju javne institucije i privatnog partnera pod određenim uvjetima, a s ciljem maksimiziranja ekonomsko-financijske koristi za javni sektor i sve je češće korišteni model posebno kad se radi o značajnim ulaganjima.

Nakon skupa održali su se bilateralni susreti 50 hrvatskih i 30 talijanskih gospodarstvenika koji djeluju u sektorima zaštite okoliša i infrastrukturnih radova te drugih srodnih djelatnosti.

U delegaciji talijanskih gospodarstvenika posebno se ističu velike tvrtke kao što su Autovie Venete (koncesionar talijanske autoceste A4), AcegaAps (sektor pružanja komunalnih usluga na području sjevero-istoka Italije) te Italferr (konzalting-inžinjering tvrtka talijanskih državnih željeznica), odnosno udruženja kao što je ANCE (Talijansko udruženje građevinara).

Cilj ovih susreta je uspostava novih poslovnih kontakata, razmjena iskustava te ispitivanje mogućnosti zajedničkih nastupa na natječajima EU.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara