Talijanski mediji o Papinom posjetu

PAPIN posjet Hrvatskoj i dalje budi pažnju talijanskih medija koji su u ponedjeljak ponovno iscrpno izvijestili o njegovoj misi u Rijeci održanoj u nedjelju.

Svi mediji naglašavaju činjenicu da je misa u Rijeci održana na mjestu nekadašnje granice između Kraljevine Italije i Kraljevine Jugoslavije, što danas po njima simbolizira prevladavanje starih podjela.

U tom su svjetlu, naglašava milanski "Il Corriere della Sera" posebno značenje imale riječi riječkog biskupa Ivana Devčića koji je na početku mise naglasio činjenicu da je Rijeka izgrađena zajedničkim naporima Hrvata "ali i drugih nacija, posebno Talijana i Mađara".

Milanski list navodi da je Papa u Rijeci pozdravio pripadnike talijanske manjine.

Iako su pripadnici talijanske manjine izrazili zadovoljstvo tom gestom, kako prenose Il Piccolo i agencija ANSA, predstavnici esula, talijanskih izbjeglica s područja Istre i Dalmacije protestirali su u Vatikanu jer Ivan Pavao II. niti jednom nije koristio talijanska imena gradova Rijeke, Zadra i Dubrovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"La Repubblica" je osobito naglasila Papine riječi izgovorene za vrijeme mise u Osijeku gdje je "svjestan dubokih rana uzrokovanih ratom koje nisu još zaliječene pozvao kršćane da se založe za pomirbu, solidarnost i socijalnu pravdu".

Kako tvrdi "La Repubblica", prisutni su prihvatili Papin poziv za otvaranje dijaloga s bivšim neprijateljima i pljeskom ga pozdravili.

"Upravo je u Osijeku, u blizini Vukovara, gradova razorenih ratom", stoji u uvodniku lista "LAvvenire", Papa je podsjetio da je za pomirbu potrebna hrabrost.

O svakoj etapi Papina posjeta izvjestile su središnje informativne emisije državne televizije Rai ali i privatne postaje Mediaset, a misa u Rijeci izravno je prenošena na prvom programu Rai-ja.

Svi su listovi, uključujući Repubblicu, prenijeli prijetnje upućene Svetom Ocu pristigle u Hinu i Iku s potpisom Islamskog fronta Mujaheddin, prijetnje kojima Vatikan nije pridao veliko značenje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara